Zone of the Enders HD Collection

Kirjoittanut: Livegamers

18.12.2012

Hideo Kojiman loihtima robottitaistelupeli Zone of the Enders esitteli aikoinaan PS2:lla grafiikoita, jollaisiin masiina ei ollut koskaan ennemmin tehoiltaan pystynyt. ZoE:ta hypetettiin aikoinaan kovinkin paljon tajunnanräjäyttävänä pelinovellina, jolle ei löydy vertaistaan mistään muualta. Peli ei kuitenkaan noussut näistä seikoista huolimatta maailmanmaineeseen, vaan laskeutui vahvaksi kulttipeliksi.
Pelisarja siirtyy nyt myös uudelle konsolisukupolvelle. Zone of the Enders HD Collection sisältää vuonna 2001 julkaistun ensimmäisen osan lisäksi myös The 2nd Runner -jatko-osan – kumpainenkin HD-grafiikoilla höystettynä. Saadaanko näillä aineksilla yli 10 vuotta vanha pelisarja jälleen ajankohtaiseksi?

Robottirymistelyä tulevaisuudessa

Peli kertoo tarinan ”Endereistä”, jotka asuvat siirtokunnissa kaukana Maasta. Yhtäkkiä linnunradallamme syttyykin sota, ja 10-vuotias pojankloppi pistetään pelastamaan maailmaa ja käännyttämään maailman paras taistelurobotti Jehuty omiensa puolelle. Jehutysta nouseekin koko pelisarjan tarinan kulminaatiopiste, ydin, johon liittyvä tarina jatkuu The 2nd Runnerissa samoissa merkeissä. Tarina on oikukas, mielenkiintoinen ja palkitseva – ihan kuin Hideo Kojiman kaltaiselta sankarilta nyt voikin odottaa.

Kyseessä on siis tulevaisuuteen keskittyvä mech-räiskintä. Pelaaja ohjaa lentävää taistelurobottia, joka lahtaa vihollisia sitä mukaa kun peli etenee. Vihollisia joko ammutaan tai sitten hakataan lähitaistelukeinoin. Mukana on myös roolipelielementtejä kuten level-koulutusta. Pelin viholliset ovat aikamoista peruskauraa – robotteja, jotka eivät oikein vaikeammallakaan tasolla osaa pistää vastaan pelaajan ohjastamalle robotille. Vain isommat pomovastukset osaavat pistää vähänkään kampoihin. Zone of the Enders on siis ylihelppo peli. Sen läpäisemiseen ei mene edes montaa tuntia. Pelaaja pystyy keräämään pelin aikana kaikennäköistä lisäsälää kuten erikoisaseita ja esineitä. Mutta niistä ei ole loppuen lopuksi juurikaan mitään käytännön hyötyä. Kun viholliset ovat yhtä nössöjä taistelijoita kuin kamelit eikä peli muutenkaan kannusta kaluamaan paikkoja läpikotaisin, perusteellisempi pelaaminen tuntuu jossain määrin ihan turhalta.

The 2nd Runner on kaikin puolin ensimmäistä osaa huolellisemmin väsätty peli. Kontrolleja on vähän hiottu, pelikohtaukset ovat mielenkiintoisempia ja se on reilusti tyylikkäämpi. Sanotaanko, että oma innostukseni tätä HD-kokoelmaa kohtaan starttasi vasta, kun pääsin aloittamaan jatko-osan pelaamisen.

Ajan hammas puree myös Kojiman mechejä

Robotti liikkuu siis Y-näppäimestä ylöspäin ja A:sta alaspäin, tatilla sitten liikutetaan robottia sivuttaissuunnassa. Itse asiassa, kun tarkemmin ajattelee: tällainen kontrollisysteemi on ollut jo pitkään kaikennäköisten mech-taistelupelien vakio-ohjauksena. Kontrolleja pidettiin aikoinaan Zone of the Endersin yhtenä valttikorteista – no eipä pidetä enää. Vanhentuneet kontrollit olivat aikoinaan Metal Gear Solid HD Collectioninkin heikkous, ja samat sanat täytynee sanoa myöskin Zone of the Endersille.

Vaikka Zone of the Enders tulee tällä kertaa ulos HD-grafiikoiden voimin, on se silti ruma. Karu totuus on, että aika on syönyt tämänkin pelin hohdon pois jo aika päiviä sitten – se mikä oli PS2-aikoihin kaunista, on vuonna 2012 rumaa. HD-grafiikoista huolimatta tuntuu ihan kuin pelaisin PS2-peliä. Onneksi dialogit sentään jaksavat viihdyttää (niin kuin Metal Gear Solideissakin). Hideo Kojiman tekijätiimillä on uskomaton taito tehdä peleistä elokuvien tasoisia jännitysnäytelmiä. Sama pätee myös Zone of the Endersiin. Plussaa täytyy antaa myös kauniista äänimaailmasta

Ihan kiva kokoelma

Noin kolmekymppiä kustantava Zone of the Enders HD Collection on kuitenkin ihan toimiva paketti. Vanhentuneista grafiikoista ja kontrolleista huolimatta kannattaa antaa pelisarjalle mahdollisuus, jos Metal Gear Solid kuuluu suosikkipelisarjoihin. Jättimäisiä robotteja, paljon mielenkiintoisia anime-henkisiä dialogeja ja ripaus myös puzzle-ratkontaa. Niistä on tämä pelisarja veistetty.

Aikoinaan Zone of the Endersin myyntivalttina oli se, että mukana tuli Metal Gear Solid 2 -pelidemo – nyt HD Collectionin mukana tulee Metal Gear Solid Risingin demo, joka on niitattu suurin kirjaimin pelin kanteen tälläkin kertaa. Kuinka ironista.