BioShock: The Collection

Kirjoittanut: Livegamers

27.10.2016

BioShock on 2000-luvun yksi arvostetuimmista pelisarjoista. Vuonna 2007 Irrational Gamesin toimesta luotu pelisarja on venynyt tähän mennessä jo kolmeosaiseksi dystopiajärkäleeksi. BioShock-pelien koukku perustuu ennen kaikkea hullunkurisiin tarinoihin, joissa luodaan synkkä kuva siitä, kun unelmien yhteiskunnasta ei tulekaan kaavailta utopiaa, vaan katastrofaalinen robottien, hirviöiden ja geenitekniikalla muunneltujen ihmisten kokoontumisajo.
BioShock ei ole koskaan ollut mikään perinteinen räiskintäpelisarja. Se on saanut pelaajan tutkimaan, kokeilemaan ja oivaltamaan asioita aivan uudella tavalla. Räiskintäpelit harvemmin ovat niin kekseliäästi rakennettuja palapelejä, kuin BioShock-pelit osiltaan ovat. Parhaimmillaan ne ovatkin kuin virtuaaliseen muotoon paketoituja novelleja, joista ei vain voi olla pitämättä.

BioShock: The Collection kasaa yhteen tämän loisteliaan pelisarjan kaikki kolme osaa remasteroituna. Kokoelmalle onkin kysyntää, sillä kyseessä on pelisarjan ensiesiintyminen uuden sukupolven konsoleilla.

Meren syövereistä ilmaherruuteen

Pelin remasterointi on ollut viime vuosina varsin suosittu tapa herättää vanhat klassikot henkiin. Sana ”remasterointi” herättää nykyisin pieniä epäilyksiä siitä, tarjoaako uusittu pelikokemus ylipäätään mitään uutta pelisarjan faneille. Mutta pitääkö sen edes antaa mitään uutta? Toinen kysymys on, onko ylipäätään soveliasta remasteroida pelisarjaa, jonka uusimmasta osasta on aikaa vasta niinkin vähän kuin kolme vuotta?

Graafisesti BioShock The Collectionin kohdalla remasterointi tarkoittaa muutamaa asiaa; peli pyörii korkeammalla resoluutiolla, ja ruudunpäivitys pyörii nopeammin kuin alkuperäisissä tuotoksissa. Eron kyllä huomaa, varsinkin ensimmäinen BioShock tuntuu ja näyttää tuoreemmalta. Ensimmäisten osien vedenalainen kaupunki Rapture tekee edelleen vaikutuksen synkkyydellään, ja BioShock Infiniten taivaalla leijaileva Columbia taas värikylläisyydellään. Remasterointi tekee molemmille miljöille ansaitsemaansa kunniaa.

Peli pyörii muutenkin varsin sulavasti, joten pelin maailmaa on edelleen hauska pelata ja tutkia loputtomiin.

Jos mietitään kokoelman muuta uutta sisältöä, niin mahtuuhan sinne vähän sitä sun tätä. Löytyy uusi Challenge-pelimuoto, pränikkää, kerättävää sälää, BioShock-museo sekä kommenttiraidat pelintekoprosessista. Mainittakoon, että BioShock 2:n moninpeliä ei kokoelmaan ole kuitenkaan mahdutettu ollenkaan. Mukana kuitenkin tulevat ladattavina sisältöinä ilmestyneet BioShock 2: Minerva’s Den, sekä BioShock Infinite: Burial at Sea, jotka ovat itsessään varsin mainiota lisäsisältöä emopelin kylkeen.


Vaikka uudelta sisällöltään peli ei ehkä mikään runsauden sarvi ole, kysymys kuuluukin, voiko alkuperäiseen peliin loppupeleissä kovinkaan paljoa koskea – varsinkaan kun kyseessä on niinkin klassikkoluomus kuin BioShock? Se ei ole remasterointina tajunnan räjäyttävä, kommenttiraidat ja museoesineet kiinnostavat ehkä vain niitä kaikista kovimpia faneja, mutta tärkeintä tässäkin kokoelmassa on se, että se tekee alkuperäisille peleille kunniaa, eikä jätä mitään kovinkaan olennaista pois pelikokemuksesta.

Pelisarja ei kokonaisuutena paljoa vanhenemisen merkkejä näytä. Ensimmäisen BioShockin remasteroidun version voisi kuvitella ilmestyvän sellaisenaan uusimmille konsoleille, ja saavan yhtä mainion vastaanoton kuin aikoinaan vuonna 2007. Ainoat merkit pienoisesta pappaantumisesta ovat pelihahmon vähän jähmeä pelattavuus ja kontrollit, joita toki voi olla remasterointiin hankalampi korjata muuttamatta koko pelin pelattavuuspalettia päälaelleen.

Kokoelma alleviivaa sitä tosiasiaa, että ensimmäinen BioShock on edelleen pelisarjan paras tekele. Se onnistuu vangitsemaan pelaajan pauloihinsa tuntikausiksi. Aivan järkyttävän hyvää viihdettä niin tarinaltaan kuin toiminnaltaankin.

Pätevä remasterointi

Remasterointi näinkin uudesta pelisarjasta herättää toki keskustelua yhdestä sekä toisesta asiasta, mutta julkaisuna BioShock: The Collection on loppupeleissä varsin onnistunut. Kyseessä on oiva tilaisuus kokea arvostettu pelisarja uudelleen. Tästä riittää pelattavaa koko loppuvuodeksi!