Creative SXFI Theater

Kirjoittanut: Etini

23.09.2020

Creativen SXFI -sarjan Theater -malli lupaa tietokone- ja konsolikäyttäjille leffatason kuuloke-elämyksen. Hieman alle 300 euroa kustantavat, pehmeästi päähän istuvat langattomat kuulokkeet tukevat nimensä mukaisesti SXFI-teknologiaa, jonka on tarkoitus luoda kuuntelijalle holograafinen äänimaisema.

Teknologia tarkoittaa käytännössä sitä, että äänentoistosta on pyritty tekemään äärimmäisen realistinen – lopputuloksen pitäisikin olla sellainen, että kuulija ei edes huomaa pitävänsä päässä kuulokkeita, vaan äänentoisto kulkee korviin kuin kotiteatterista konsanaan.

SXFI Theater on mahdollista kustomoida omia korvia mukailevaksi, mikä tapahtuu ottamalla korvista kolme valokuvaa älypuhelinsovelluksen avulla.

Laitteen yhdistäminen tapahtuu USB-tikun avulla. Jotta kuulokkeiden kaikki hienoudet ja säätömahdollisuudet saa käyttöön, pitää koneelle ladata Creativen SXFI-ohjelmisto.

Kuulokkeet ovat suhteellisen kookkaat, mutta istuvat silti päässä erittäin hyvin. Kuulokkeiden vasemmalta sivulta löytyy virtanappi, latauspaikka sekä voimakkuus-, mute- ja SXFI-painike. Kuulokkeisiin saa kustomoitua myös halutessaan taustavaloja sekä yhdistettyä mukana tulevan mikrofonin.

Creativen lupailema 30 tunnin akunkesto riittänee myös pidempiin elokuva- ja pelisessioihin.

Äänimaisemointi toimii, mutta liitettävyys on puutteellinen

Theater-malli blokkaa taustahälyn ympäriltä kiitettävästi. Olen äimistynyt siitä, kuinka kuulokkeet onnistuvat luomaan tilan tunnetta. Peli- ja elokuvakäytössä kuulokkeiden tilava äänimaisemointi pääsee oikeuksiinsa ja kuuntelukokemus on ennen kaikkea miellyttävä ja realistinen.

Modernien toimintaleffojen ja räiskintäpelien ääniefektit heräsivät kuulokkeet päässä eloon. Fiilis on kuin istuisi leffateatterissa.

Siinä missä laitesarjan Air-malli on tehty kulkevaksi mukana, minne tahansa menetkin, on Theater-malli tehty kotikäyttöön. Theater-malli ei sisällä täten lainkaan Bluetoothia, mikä voi olla monelle syy luopua ostopäätöksestä.

Jos kuulokkeet haluaa yhdistää älypuhelimeen, on mukana totta kai 3,5mm -liitäntä audiokaapelille. Tällöin valitettavasti SXFI-ominaisuudet eivät ole enää käytössä.

Holograafisesta äänimaisemasta pääsevät tietokonepelaajien lisäksi nauttimaan PS4- ja Nintendo Switch -pelaajat. Xbox One ei ainakaan toistaiseksi tue suoraan laitetta.

Huono liitettävyys on lopulta Creativen uutuuskuulokkeiden heikoin lenkki. Kuinka moni kuluttaja hakee leffatason kuulokkeita yksinomaan tietokoneelle? Kuinka moni ylipäätään valitsee olohuoneen 70-tuumaisen TV:n sijaan tietokoneen ruudun elokuvien katsomiseen? Miten tämän hintaluokan langattomat kuulokkeet eivät sisällä vuonna 2020 lainkaan bluetoothia?

Xbox-pelaajana ihmettelen myös suuresti tuen puuttumista pelikonsolille.

Tuomio

SXFI Theater tarjoaa äänentoistoltaan sitä kaikkea, mitä se mainostaakin. Ne ovat miellyttävät, laadukkaan tuntuiset sekä helpot käyttää.

Huono liitettävyys pudottaa ne kuitenkin keskinkertaisiksi. Jos suunnittelet kuulokkeita PS4:lle, Nintendo Switchille, PC:lle tai Macille, eikä esimerkiksi bluetoothin puuttuminen haittaa, kannattaa niille antaa mahdollisuus.

3/5

Lisää kommentti