Divinity: Original Sin Enhanced Edition

Kirjoittanut: Livegamers

17.11.2015

Vuonna 2014 PC:lle julkaistu, fantasiaroolipeli-kategoriaan listautuva Divinity: Original Sin sai loistavan vastaanoton. Peli valloitti faninsa isometrisellä kuvakulmalla, haastavalla vuoropohjaisella taistelulla sekä palaamalla takaisin aikaan, josta kaikki puhuvat. Siihen vanhaan aikaan, jolloin pelit olivat haastavia, innovatiivisia ja omaperäisiä. Divinity: Original Sin räjäytti pankin roolipeliystävien keskuudessa vuonna 2014 ja teki sen uudelleen tänä vuonna Lararian Studiosin tuotua Xbox Onelle sekä PlayStation 4:lle pelin, joka kulkee nimellä Divinity: Original Sin Enhanced Edition.
Konstaapeli Taikuri Luttinen poliisista, hyvää päivää

Pelaaja hyppää kahden velhopoliisin saappaisiin, jotka matkaavat Cysealiin tutkimaan murhaa, joka alkutietojen perusteella vaikuttaa olevan ratkaistu jo kättelyssä. Kuten hyvissä elokuvissa, murha ei välttämättä olekaan niin yksiselitteinen, kuin voisi kuvitella, sillä Cysealin kaupunkia ravistelevat myös örkit sekä elävät kuolleet. Tästä alkaa seikkailu, jossa määränpäätä tärkeämpi on sinne kuljettu matka.

Heti ensimmäisen kehityspisteen saapuessa pelin sisältö viuhuu kovaa ja korkealta yli hiusrajan. Pelissä on todella kevyt tutoriaali, jossa pelaaja tutustutetaan vuoropohjaiseen taistelumekaniikkaan ja joiltain osin hahmon kehitykseen. Tämän jälkeen apupyörät postuvat, täytyy vain muistaa polkea. Divinity: Original Sinin voi pelata läpi joko yksin tai kaverin kanssa. Valinnasta riippuen pelaaja luo alussa joko yhden tai kaksi sankaria, joiden kanssa lähtee seikkailuun. Omille sankareilleen voi joko asettaa itse manuaalisesti aloituspisteet tai valita jonkun valmiiksi määritellyistä hahmoluokista. Ensimmäisellä pelikerralla onkin suositeltavaa valita yksi valmiista hahmoluokista, ja mikä tärkeintä, lukea kaikki, mitä ruudulle ilmestyy. Sama pätee läpi pelin. Kärryillä pysyminen vaatii pelaajalta sataprosenttista keskittymistä.


Kotitehtäväksi sivut 1-5843

Divinity: Original Sinin pelimaailma on täynnä tavaraa ja elämää. Tavernoissa ja toreilla huomaa päätyvänsä omasta tahdosta huolimatta mukaan keskusteluihin, joiden suuntaan voi vaikuttaa tarjotuilla keskusteluvaihtoehdoilla. Antaako nälkäisen miehen viedä kauppiaalta kalan, vai pitäisikö miehen oppia pärjäämään omillaan? Divinity: Original Sinin pelimaailma sisältää myös sivutehtäviä laidasta laitaan, ja ne ovatkin usein mielenkiintoisempia ja hauskempia kuin itse päätarina. Välillä sivutehtäviä tehdessä kuitenkin tuntee olevansa hukassa, sillä peli ei aina anna tarpeeksi infoa siitä, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä ja, no, apupyöriä ei enää tässä vaiheessa edes tarjota. Pelimaailmasta löytyvillä lukuisilla tavaroillakin on tarkoitus, sillä Divinity: Original Sin sisältää syvän craftausmekaniikan. Pelaaja voi luoda mielensä mukaan uusia tarvikkeita löytämistään tavaroista tai oppia lisää reseptejä kirjoista.

Pelin vuoropohjaiset taistelut ovat armottomia. Omat hyökkäyspisteet on paras käyttää taloudellisesti ja harkiten. Jos päättää räjäyttää öljytynnyrin vihollisen vieressä, kannattaa varmistaa, ettei räjähdyksen vaikutus yllä itseen tai kavereihin asti. Yksi pelin parhaista puolista onkin taisteluiden vaihteleva vaikeus. Koskaan ei tiedä, kuinka nopeasti lauman örkkejä saa hoideltua päiviltä.


Divinity: Original Sin Enhanced Edition on ainoa laatuaan nykykonsoleilla, jonka takia pelin takana seisova Lararian Studios on pelannut korttinsa oikein. Vaikka pelin aloittaessaan tuntee tarvitsevansa vähintään kaksi internetkurssia pelin eri toiminnoista, on peli myös todella palkitseva. Lukuisten keskustelujen puuduttamana pelaaja sortuu painamaan skip-nappia joidenkin dialogien kohdalla, ja näin menettää osan pelin suolasta.

Draamaa, komediaa ja itseironiaa – Divinity: Original Sin Enhanced Edition on roolipelifanin must have. Roolipeleihin vasta tutustuvalle pelaajalle kynnys Original Sinin pariin sirtymiselle saattaa valitettavasti olla todella suuri.