F1 2019

Kirjoittanut: Etini

04.10.2019

Vielä vuosikymmen takaperin F1-pelisarja kuului Sonylle ja sitä pääsi pelaamaan vain Playstationilla. Tämän jälkeen autopeleistään tunnettu brittiläinen Codemasters otti sarjan huostaansa ja pelisarja laajeni myös muille alustoille.

F1-peli saa vuosittain julkaisunsa hieman erikoiseen aikaan. Siinä missä muut urheilupelit julkaistaan yleensä ennen varsinaisen kauden alkua, ilmestyy F1-pelisarjan tuotos markkinoille keskellä kuuminta moottoriurheilusesonkia.

Toisaalta kun peli julkaistaan kesken kauden, ovat kuljettajien ja tallien voimasuhteet jo suhteellisen hyvin tiedossa. Tätä kautta myös alkaa hahmottaa, mitkä tallit taistelevat tänä vuonna aidosti maailmanmestaruudesta.

F1-pelisarja on ottanut viime vuosina isoja harppauksia realistisempaan suuntaan. Esimerkiksi viime vuonna julkaistu F1 2018 oli teos, joka näytti aivan liian realistiselta ollakseen edes totta. Petrattavaa löytyi kuitenkin muun muassa pelin uramuodoista, jotka alkoivat toistaa itseään ensimmäisen kauden jälkeen.

Pelisarja on menestysputkessa, mutta uusinta tuotosta pitää tarkastella kuin mitä tahansa muutakin Electronic Artsin urheilupeliä. Kysymys kuuluukin – onko päivitys uuteen versioon kannattavaa vai ei?

Miten voi F1-kilpailu tuntua näin aidolta?

F1 2019:ssa on mukana jälleen kaikki aidot formulasarjan herkut, kuten tutut tallit autoineen ja kuljettajineen sekä tietenkin viralliset GP-viikonloput aika-ajoineen ja harjoituksineen. Mukana on ripaus nostalgiaa, kun peliin on nostettu vanhoja klassikkoautoja ja ratoja vuosien varrelta sekä niihin liittyviä uniikkeja haasteita.

Uutena tämänvuotiseen versioon tulee F2-autoluokka, josta myös pelin uramuoto varsinaisesti käynnistyy. Edellisvuoden versiossa homma lähti käyntiin suoraan F1-sarjasta, mutta uudessa versiossa taidot on ensin todistettava alemmassa autoluokassa.

F1 2018:ssa itseään vahvasti toistanut uramuoto on saanut paljon uudistuksia ja hyvä niin. Esimerkiksi on hienoa huomata, että uramuodossa nyt myös tekoälykuljettajat voivat vaihtaa tiimejä, eivätkä aja välttämättä samassa tallissa koko uraansa. Huonot suoritukset voivat jopa pudottaa Lewis Hamiltonin Mercedeksen ykköskuskin paikalta.

Tekoäly itsessään on myös kokenut isoja harppauksia. Tietokonekuskit ovat entistä älykkäämpiä radalla ja ne saattavat tehdä välillä aggressiivisiakin ratkaisuja kesken kilpailun. Tätä kautta itse kisailuun ollaan saatu myös eloa, eivätkä pidemmät GP:tkään tunnu millään tavalla puuduttavilta.

Tiimiradiosta kuulee myös nyt enemmän tietoa kilpailun kulusta, joka luo lisää todentuntua kilpailun tiimellykseen.

Kun maailmanmestaruuksia on pokailtu tarpeeksi uramuodossa, voi seuraavaksi lähteä ottamaan mittaa online-pelimuodossa oikeista kuskeista. Casual-peleissä otetaan rennosti, kun taas ranked-peleissä meno on vakavampaa ja tallien voimasuhteet on luonnollisesti tasattu. Onlinessa pääsee pelaamaan myös viikottain vaihtuvia event-haasteita, liittyä liigoihin tai kokeilla omaa onneaan esports-peleissä.

Kun kilpureita on radalla täysi määrä, on nettipeleissä huomattavissa pienoista autojen nykimistä. Se on kuitenkin pieni huoli, koska online-puoli on erittäin laadukkaasti toteutettu. Peleihin pääsee mukaan yhtä helposti, kuin mihin tahansa Call of Duty– tai Battlefield –serverille.

Vau mitä maisemia!

F1 2019 on siitä loistava peli, että se tarjoaa myös auton tuunaamisesta kiinnostuneille paljon sisältöä. Uramuodossa olennaista osaa näyttelee auton osien päivittäminen ja korjaaminen sekä kilpureita voi halutessaan hienosäätää oman ajotyylin mukaiseksi.

Vaikka F1 2019 ei olekaan täysiverinen simulaattori, tarjoaa se ohjattavuudeltaan realistisen ja elämyksekkään ajokokemuksen, niin arcade-henkisille kruisailijoille kuin enemmän autopelejä kuluttaneille ammattilaisille.

F1 2018 näytti graafisesti erittäin hyvältä, mutta F1 2019 pistää luonnollisesti vielä paremmaksi. Abu Dhabin Grand Prix iltavalaistuksineen ja Monacon GP kaupunkimaisemineen ovat suorastaan häkellyttävää katsottavaa. Välillä tekisi mieli pysäyttää auto kesken kisan ja jäädä taivastelemaan hienoja maisemia!

Autot ovat liikkeessä myös hienosti mallinnettuja ja moottorin äänet ulisevat aidosti.

Järkyttävän hyvä autourheilupeli

Yhteenvetona Codemasters on tehnyt oivaa jälkeä uusimman F1-pelinsä kanssa. Peli näyttää hyvältä, tuntuu hyvältä, on mukavan monipuolinen ja mikä tärkeintä, siitä luo aidon F1-fiiliksen.

F1 2019 on kaikilla osa-alueilla edeltäjäänsä parempi. Sitä voi suositella pelisarjan fanien lisäksi niille, kenelle ylipäätään autopelit eivät ole ennestään kovin tuttuja.

 

Lisää kommentti