FIFA Street

Kirjoittanut: Livegamers

01.04.2012

Electronic Arts tuo jalkapallon kaduille jo neljättä kertaa. Pelisarjan uusin osa on kokenut huikean muodonmuutoksen graafisella puolella. Kolmannen osan sarjakuvahamot ovat siirtyneet sivuun ja tilalle on tullut realistisemman näköisiä kavereita. Myös pelattavuuden puolella on koettu muutoksia mikä tuskin yllättää, jos on pelannut viimeisimpiä FIFA-pelejä.
Realismi kunniaan

Tällä kertaa EA on lähtenyt tekemään pelistä realistisempaa kuin aikasemmin. Loistava ajatus, varsinkin kun tietää millaisiin temppuihin maailman parhaat katufutarit pystyvät. Enää ei siis nähdä huikeita tulipotkuja tai yli-inhimillisiä voltteja, vaan realistisempaa temppuilua pallon kanssa.

Mukana on varsinaista FIFA-sarjaa vähemmän lisensoituja pelaajia, jotka ovat tällä kertaa muutenkin paljon pienemmässä roolissa. Niillä on mahdollista pelata ainoastaan Hit The Street -pelimuodossa, eli pikapelissä teköälyä vastaan. Näitä pelejä ei jaksa kauaa hakata, sillä tekoälyn tyhmyyden voi havaita parin ensimmäisen matsin aikana.

Omalla tiimillä tähtiin

Kaikkein keskeisimmässä roolissa on oma pelaaja ja oma joukkue, jota yritetään kehittää paikallispeleistä aina suuremmille areenoille. World Tour -pelimuodossa luodaan itselleen katufutisjengi ja lähdetään kiertämään erillaisia turnauksia, sekä kehittämään omia pelaajia. Kehityspisteitä pelaajille kertyy maaleista, komeista harhautuksista ja voitoista. Turnauksissa on kolme eri vaikeusastetta: pronssi, hopea ja kulta. Joitain turnauksia voi pelata myös netissä, joka vastaa kultaista tasoa.

Koko nettipelaaminen perustuu omaan tiimiin, jolla siis pelataan kaikki online-pelit. Tämä taas on yksi Streetin tylsistä ominaisuuksista. Kukapa ei välillä haluaisi olla Ronaldo tai Messi? Samanlainen jengi kaikille kuulostaa hyvältä, mutta sitä se ei ole loppupeleissä. Ei ainakaan tässä pelissä. Pelit muuttuvat hetki hetkeltä tylsemmiksi, kun kaikki ohjastavat samanlaisia supertiimejä.

Vaikka pelistä löytyy paljon erillaisia pelimuotoja, niin netissä on mahdollista taistella vain kolmessa eri variaatiossa: 5-sides, 6-sides ja futsal. Nämä ovat ne perinteisimmät muodot, jotka pelistä löytyy eli ideana on vain maalata enemmän kuin vastustaja. Näitä uusia ja viihdyttävimpiä pelimuotoja on tällä hetkellä pelattava joko tekoälyä vastaan tai kaverin kanssa samalla konsolilla. Viihdyttävämmät pelimuodot ovat Last Man Standing, pistepeli ja Panna, joista jälkimmäinen tarkoittaa puikoista vientiä futisslangissa.

Pelillisesti FIFA Street on edelleen selvää arcadea eikä taktiikoista ole puhettakaan pelasit sitten tekoälyä vastaan tai netissä. Tämä on osittain hyvä juttu, mutta pidemmällä aikavälillä alkaa ärsyttämään.

P*rkele sehän vaan kävelee mun ohi

Kauniit kikat ja nopea pelintempo ovat pelin suola, mutta tasapaino hyökkäämisen ja puolustamisen väliltä puuttuu. Puolustamisesta on tehty todella kömpelöä, eikä puolustaja toisinaan pääse edes koskemaan palloon ennen hyökkääjän vetoa tai virheellistä syöttöä. Puolustajalla on käytössään oikeastaan vain yksi tapa ottaa pallo pois ja sekin on niin hidas, että vastustaja yleensä vain kävelee ohi liikkeen aikana.

Hyökkääminen ja pallonkäsittely taas ovat hyvällä mallilla. Pallonhallinta on sujuvaa ja tuntuu vaivattomalta. Pelissä on yllättävän vähän eri kikkoja, vaikka peliin on saatu uusi Street Ball Controll -järjestelmä, jonka luulisi mahdollistavan paljon enemmän eri kyniä kuin FIFA 12:ssa. Kuten EA:n peleille on nykyään tyypillistä, on kikat istutettu ohjaimen oikeaan analogisauvaan.

Isoveljeään jäljessä

FIFA Street ei yllä oikein millään mittarilla isoveljeään parempaan. Pienen alkuhuuman jälkeen on todettava, että tämäkin peli on väkisin painettu FIFA 12:n ja 13:n väliin. Peli kyllä tarjoaa ihan mukavaa vaihtelua normifutikseen, mutta siihen se sitten jääkin. Pienillä korjauksilla ja päivityksillä pelistä saisi varmasti vielä vähän viihdyttävämpää illanvietettä. Parhaimman nautinnon pelistä saa irti pelaamalla kaveria vastaan tai heidän kanssaan samassa tiimissä.