Gears of War: Ultimate Edition

Kirjoittanut: Livegamers

31.08.2015

The Coalitionin kehittämä kolmannen persoonan räiskintä Gears of War: Ultimate Edition tarjoaa remasteroidun kokemuksen alkuperäisestä klassikosta, joka julkaistiin hieman alle yhdeksän vuotta sitten. Edellisen hieman vaisun pelisarjan osion Gears of War: Judgmentin jälkeen fanit olivat kaivanneet vanhoja hyviksi todettuja ominaisuuksia. Tämä peli tuntuu tarjoavan ainakin osaksi sitä, mitä on jo pitkään tarvittu.

Old generation

Itselleni, sekä varsin monelle muulle old school –livettäjälle alkuperäinen Gears of War kuuluu yhdeksi tärkeäksi osaksi konsoleiden ja livepelaamisen kulta-aikaa. Muistan varsin selvästi pikkumiehenä pelin iskemisen Xbox 360:een ensimmäistä kertaa ja vastaostetulla HD-Ready -televisiolla grafiikat figuratiivisesti räjäyttivät tajunnan. Oli vaikea uskoa, että niin hyvännäköinen peli oli mahdollista tehdä. Edellinen samankaltainen ahaa-elämys kohdallani tapahtui Halo: Combat Evolvedin kanssa.


Peli tarjosi erittäin viihdyttävää coop-mättöä sekä lähes täydellisyyttä hipovaa moninpelikokemusta. Moninpeli oli viihdyttävää sosiaalisesta aspektista ja tarjosi hyvän kilpailullisen alustan siitä kiinnostuneille pelaajille. Tuohon aikaan Livegamersissa kukoisti turnaus- että klaanitoiminta pelin ympärillä. Nopeasti katsottuna ensimmäisessä Gears of War –turnauksessa oli 43 tiimiä. Silloin se ei tuntunut isolta asialta. Näin jälkeenpäin mietittynä se vetää aika sanattomaksi, kun ottaa huomioon, kuinka paljon vähemmän pelaajia oli silloin – kaikki vaan olivat tuolloin mukana. Joka tapauksessa peli onnistui jättämään erittäin lähtemättömän vaikutuksen viimeiseen konsolisukupolveen.

Remastered – Reimagined?

Gears of War: Ultimate Editionin remasterointi näyttää ja tuntuu hyvältä: 60 fps, jaetut serverit sekä tyylilleen uskollisesti uudelleen tehdyt kartat tuovat peliin sekä pelisarjaan uutta uskoa. Yksinpeli näyttää hyvältä uusine grafiikkoineen, samoin sen tuoma 90 minuutin lisäsisältö originaalisesta PC-käännöksestä. Yksinpeli kärsii tietyistä tekoälyn tuomista vaivoista, jossa muut hahmot eivät liiku, ennen kuin pelissä tulee seuraava checkpoint, ja välillä juokseekin takaisin tappelusta vanhaan checkpoint-paikkaan. Yksinpeli coopissa on kuitenkin yhä edelleen suurta viihdettä, ja se tuo mukanaan vahvaa nostalgista tunnetta sekä vanhan kaipuuta.

Moninpelissä nähdään tiettyjä aspekteja originaalisesta Gears of Warista, mutta myös elementtejä Gears of War 3:sta. Suurimpana ongelmana on haulikon ammunan leviämisen vaihtaminen alkuperäisestä versiosta pois. Haulikko ei valitettavasti tunnu yhtä hyvältä kuin kulta-aikoina. Hyviäkin uudistuksia onneksi on, kuten look sensitivityn kustomointi. Parhaana osana tykästyin kenttiin, jotka tuntuvat miltei tismalleen samalta kuin vanhat kentät, mutta nyt ne vain näyttävät paljon paremmilta. Gears of War: Ultimate Editionin suolaa onkin vahva ja hieno nostaligisuuden tunne, jota saa moninpelin puolelta suomicustomeissa tai matchmakingissä porukalla pelatessa.

Lyhyesti sanottuna ’reimaginointi’ olisi saatu jättää sikseen.

Skill-based matchmaking…

Yhtenä suurena markkinointilauseena käytettiin skill-based matchmakingiä, joka saa heti mielenkiintoa pelaajalta, jota kiinnostaa kilpailullinen pelaaminen. Harmikseni pelin suurin ongelma on juurikin matchmaking. Leveliä saa pelaamalla, eikä tasaisia otteluita tunnu saavan. Neljän partylla pelaavat voivat saada randomit vastaansa ja niin edelleen. Uudet pelimuodot eivät tuo mitenkään erityisesti lisäarvoa pelaamiselle, mutta varmasti ne tyydyttävät jonkun pelaajan toiveet. Matchmaking on toteutettu turhan hitaasti, ja pelien välissä voikin kertyä kunnolla luppoaikaa, ellei edellinen vastustaja jää peliin. Hyvin toteutettu ja tasopohjainen pelinhaku Gears of War –pelisarjaan toisi siihen paljon kaivattua lisäpeluuarvoa.


In the end

Kaikesta huolimatta Gears of War: Ultimate Edition on varsin jykevä paketti, ja sitä voisi suositella kaikille pelisarjan faneille. Tietyt pelaajat olivat pettyneet, kun kyseessä ei ollut remasterointi-kokoelma, mutta mielummin tehty yksi hyvin, kun kaikki villasella. Erääseen nimeltämainitsemattomaan pelisarjan remasterointi-kokoelmaan ja sen alkumatkan ongelmiin verrattuna tämä on tuplapotin päävoitto. Peli on ehdottomasti askel oikeaan suuntaan Gears 4:ää odotellessa.