.hack//G.U. Last Recode

Kirjoittanut: Livegamers

04.01.2018

.hack//G.U. Last Recode on pelikokoelma, joka koostuu kolmesta vanhasta ja yhdestä täysin uudesta pelistä. Alkuperäiset kolme peliä Rebirth, Reminisce ja Redemption, julkaistiin PlayStation 2:lle vuonna 2006. Kolmas peli jätti mieleen kysymyksiä, joihin neljäs peli, Reconnection, antaa vastaukset. Grafiikat ja taistelu on tuotu lähemmäs nykyaikaa. Hahmojen kehittämiseen ei kulu yhtä kauan, hahmot liikkuvat nopeammin sekä taistelu on sulavampaa.

Kirjaudu sisään virtuaalitodellisuuteen

.hack//G.U. vie pelaajan toiseen ulottuvuuteen 2017-luvulle. Kyseisessä universumissa teknologia on pidemmälle kehittynyttä ja internet on yhä tärkeämmässä osassa arkielämää. Roolipeli nimeltä The World on tuon ajan suosituin tietokonepeli. The World -peliä pelataan eräänlaiset VR-lasit päässä, jotta pelaaja tuntisi olevan oikeasti pelin sisällä.

The World on massiivinen nettiroolipeli, jossa pelaajat suorittavat tehtäviä ja hakkaavat monstereita yksin tai ryhmissä. Tehtävät ovat joko aarteen metsästämistä tai tietyn vihollisen listimistä. Pelissä voi myös hyökätä toisia pelaajia vastaan ja ryöstää heidät. Tällaisia henkilöitä kutsutaan Player Killereiksi. The Worldia kritisoidaan uutisissa sen negatiivisesta vaikutuksesta nuoriin.

Palomuuri murtunut

Alkuperäinen trilogia seuraa Haseon tarinaa. Hän pelaa The World -peliä yhdessä ystäviensä Shinon ja Ovanin kanssa. Kesken kolmikon seikkailujen Tri-Edge hyökkää Shinon kimppuun jättäen hänet oikeassa elämässä koomaan. Omituinen tragedia saa Haseon raivon valtaan ja vannomaan kostoa. Haseo uskoo Tri-Edgen kukistamisen tuovan Shinon takaisin, joten hän haluaa tulla vahvemmaksi hakkaamalla toisia pelaajatappajia. Hänestä tuleekin tunnettu Player Killer nimeltä ”Terror of Death”.

Tarinan edetessä Haseo huomaa, ettei The World -pelissä kaikki ole kunnossa. Pelin sisällä liikkuu tuntematon data nimeltä AIDA, joka vaikuttaa myös pelaajien normaalielämään. Yhä useamman pelaajan vaipuessa koomaan Haseo tajuaa, että Tri-Edge ja AIDA saattavat olla yhteyksissä toisiinsa. Hän tutustuu pelin kehitystiimissä työskenteleviin pelaajiin, jotka tutkivat asiaa. Haseo lupautuu auttamaan heitä tehtävässään tuhota AIDA ja vastapalvelukseksi muut keräävät hänelle tietoa Tri-Edgestä. Pelit seuraavat Haseon matkaa etsiessään vihollistaan koko ajan vaarallisemmaksi muuttuvasta virtuaalitodellisuudesta.

Tarina on erittäin kattava sekä mielenkiintoinen. Päähenkilö pysyy samana kaikkien pelien aikana ja hänessä näkee selvän kehityksen. Haseo on aluksi välinpitämätön ja ilkeä, mutta uusien ystäviensä takia hänestä tulee ymmärtäväisempi ja avoimempi. Päähenkilön kehitys on vaikuttavimpia tekijöitä tarinassa. Välikohtauksia ja hahmojen välisiä keskusteluja riittää pelissä ja joskus saattaa kestää useampia kymmeniä minuutteja ennen kuin pääsee jatkamaan pelaamista. Tämä on välillä melko puuduttavaa.

Kuten muutkin roolipelit, .hack//G.U. sisältää lukuisia sivutarinoita liittyen pelin omaan laajaan taustatarinaan. The World -pelin lisäksi pelaaja voi käyttää pelin sisäistä sähköpostia, selailla foorumeja ja lukea uutisia. Sähköposti toimii pelin hahmojen välillä sekä sinne tulee tiedotteet uusista pelin päivityksistä. Foorumeilta voi lukea, kuinka muut pelaajat näkevät eri tapahtumat sekä sieltä saa apua eri esineiden ja vihollisten löytämiseen. Uutiset antavat osviittaa normaalielämän menoista ja näyttävät, miten pelin sisäinen AIDA vaikuttaa arkielämän tilanteisiin. Uutisten kautta voi myös seurata dokumenttia, joka käsittelee koomassa olevien nuorten tapauksia. Nämä ovat erittäin kiinnostavia tapoja saada pelaaja uppoutumaan pelin omaan maailmaan.

Pitkä istunto

Pelien hahmokaarti on kirjava. Vaikka Haseo on ainoa ohjattava hahmo, on peleissä monta erilaista tiimiin lisättävää sivuhahmoa. Tämä luo paljon vaihtelevuutta taisteluihin. Pelit sisältävät paljon söpöjä ja sympaattisia NPC-hahmoja, jotka antavat pelaajalle tehtäviä.

Vihollisia vastaan pelataan perinteisesti hakkaamalla ja käyttämällä loitsuja sekä taitoiskuja. Taistelut ovat lyhyitä ja sulavia. Taisteluissaan .hack//G.U. jää hieman jälkeen muista aktiivisista roolipeleistä, sillä pelissä ei ole paljon näyttäviä erikoisiskuja, joita voisi kombottaa. Eri viholliset vaativat erilaiset strategiat voittaakseen, mikä saa taisteluihin vaihtelevuutta. Viholliset hengaavat servereillä, jotka ovat laajoja alueita ilman valmiiksi näkyvää pohjapiirustusta. Jotta välttyisi turhalta juoksentelemiselta, kannattaa käyttää tavaraa nimeltä Fairy’s Orb, sillä se näyttää alueen joka nurkan sekä esineiden sijainnit. Hahmojen varustuksia voi muokata ja parannella lisäämällä niihin muun muassa elementaalisia iskuja tai suodatinta joillekin iskuille. Peleissä on myös moottoripyörätehtäviä, jotka ovat leppoisia vaihtoehtoja normaaleihin taisteluihin.

.hack//G.U. ei ole kaikkein vaativimpia roolipelisarjoja, päätarinan pääsee normaalilla vaikeustasolla läpi melko helposti suorittamatta paljoakaan sivutehtäviä. Jokainen peli sisältää useita kymmeniä tunteja pelaamista. Perus vaikeusasteiden lisäksi peleistä löytyy Cheat Mode, joka on lähinnä tarkoitettu vanhoille pelaajille, jotka haluavat vain nopean kertauksen peleistä. Cheat Modella pelatessa hahmot ovat täysin kehittyneitä ja heillä on parhaimmat mahdolliset varustukset. Läpipeluusta tulee siis äärimmäisen vaivatonta ja nopeaa.

Grafiikat päivitetty

Auditiivinen puoli on loistava. Puheäänen voi vaihtaa joko englanniksi tai japaniksi. Japaninkielinen ääninäyttely sopii mielestäni paremmin peleihin. Kaupungeissa ja kentissä soi rento tunnelmaa luova melodia, joka vaihtuu menevään taistelumusiikkiin. Hienoimmat kappaleet kuullaan välikohtauksissa sekä pomovastuksissa. Tarinan pomotaistelut koostuvat urkujen, syntikan ja kirkonkellojen soinnuista, mikä kuulostaa erittäin hienolta.

.hack//G.U. Last Recode on hyvän näköinen pelikokoelma. On tiedostettava, että pelit ovat remasteroituja versioita, eikä kokonaan uudestaan tehtyjä. Pelien vanhat grafiikat kuitenkin toimivat tänäkin päivänä. Hahmojen niukat haarniskat ja kirjavat designit ovat roolipeleille ominaista, mutta kaikki hahmot ovat omalaatuisen näköisiä. Hahmojen kasvoja ei ole animoitu kaikissa kohtauksissa, mikä ei kuitenkaan häiritse liikaa. Uusin eli neljäs peli sisältää uudet grafiikat ja välikohtausanimaatiot.

Play again?

Uudistettu pelikokoelma sopii roolipeliveteraaneille kuin myös uusille pelaajille. Alkuperäissarjan pelanneet saavat lisämateriaalia, kun taas uudet pelaajat saavat hyvän mahdollisuuden pelata viime vuosikymmenen parhaimpia roolipelejä. .hack//G.U. Last Recode on kaikkineen erittäin hyvä, mutta hieman ajassa jälkeenjäänyt kokonaisuus, johon kaikkien roolipelifanien tulisi tutustua.