Insanely Twisted Shadow Planet (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

12.09.2011

Miltä tuntuisi joutua ufon saappaisiin ja jos taakkana olisi kokonaisen planeetan kohtalo? Kaikki saa alkunsa, kun galaksien syvyyksissä elävä organismi vapauttaa valloilleen viruksen, josta syntyy lonkeroiden ja pahaisten olioiden täyttämä varjoplaneetta. Tämä pahuus uhkaa rauhaa rakastavien muukalaisten kansoittamaa planeettaa. Foliohatun pukeminen päähän ei nyt auta, vaan on laukaistava vastahyökkäys. Oman kotikonnun voi pelastaa vain varjoplaneetan tuhoutuminen.

Lonkeropainotteista ufopornoa

Insanely Twisted Shadow Planet on persoonallinen sivusta kuvattu kaksiulotteinen puzzle-räiskintä, jossa astutaan lentävän lautasen ohjaimiin. Jo heti alkuun peli tekee hyvän ensivaikutelman terävällä ja värikkäällä grafiikallaan. Äänimaailma on tehty huolella ja taustan täyttävät konemaiset äänet luovat hyvin tunnelmaa. Introssa ja muissa videopätkissä soiva Dimmu Borgir oli iloinen yllätys. Muuten musiikilla ei oikeastaan peliä sen enempää elävöitetä.

Varjoplaneetta koostuu useasta eri kerroksesta, jotka poikkeavat toisistaan teeman mukaan. Kotiplaneetalta sinkouduttua aloitetaan orgaanisesta pinnasta, josta matka jatkuu merenalaiseen kanavaan ja sieltä jäisiin onkaloihin. Tämän jälkeen suunnataan mekaaniseen surmanloukkuun ja sieltä sähköiseen helvettiin. Syvimmässä ja pimeimmässä kolkassa vartoo kaiken pahan alku.

Mekaaninen MacGyver

Alussa apuna on vain luotain, joka edesauttaa hahmottamaan ratkaisuja pulmiin. Pian alun jälkeen käyttöön saadaan tulivoimaa, jolla pistetään lonkeroa siivuiksi tai räjäytellään viruksia toiseen ulottuvuuteen. Pääasetta ja aluksen suojakilven rakennetta tehostetaan keräämällä planeetalta löytyviä päivityksiä. Päivityksistä huolimatta taustalla on ajoittain niin paljon hälinää, että kuolema korjaa talteen väkisin. Onneksi peli tarjoaa avokätisesti paljon tallennuspisteitä, jolloin matkaa ei tarvitse aloittaa uudestaan kaukaa.

Pelaajalle tarjotaan tasaiseen tahtiin uusia työkaluja, joilla pähkinät ratkaistaan – pulmia on moneen makuun. Alkuun ei päätä juuri tarvitse käyttää; esteitä joko tuhotaan tai niitä siirretään edestä pois. Myöhemmässä vaiheessa ohjataan muun muassa lasersäteitä seiniä pitkin kimmottamalla kohti tuhottavaa kohdetta ja kuljetetaan vauhdilla puhkeavia ilmakuplia meduusan alle, jotta lonkeroiden tukkima reitti avautuisi. Mikäli haluaa päästä enemmän jyvälle pelin tarinasta, kannattaa maisemia tutkiskella tarkemmin. Keräämällä artifakteja saa avattua videopätkiä, jotka valottavat tapahtumia paljon ennen varjoplaneettaa.

Jokaisessa kerroksessa odottaa pomotaistelu ja niihin on olemassa aina tietty tapa, jolla voitto ratkeaa. Alimpien kerrosten pääpahikset ovat jo hieman haastavampia ja niihin saattaa jopa jumiutua hetkeksi. Mistään liian turhauttavasta tai vaikeasta ei kuitenkaan puhuta. Muutaman yrityksen ja erehdyksen jälkeen matka voi taas jatkua.

Ultimaattista ja kieroutunutta menoa

Insanely Twisted Shadow Planetin kampanja on valitettavasti ohi neljässä tunnissa. Peli myös onnistuu lässähtämään vähän ennen loppua. Tämän vuoksi kaikista paras ratkaisu on pelata sitä pieninä annoksina, jotta mielenkiinto säilyy. Yksinpelin lisäksi tarjotaan kimppakivaa Lantern Run -pelimuodossa, jossa kaverin kanssa joko verkossa tai samalla koneella kuljetetaan lyhtyä lonkeroilta karkuun ja samalla ratkotaan eteen tulevia ongelmatilanteita; ideana hauska, mutta käytännössä tylsä.

Tekniseltä toteutukseltaan peli on moitteeton, ja tällaista herkkua toivoisi jatkossakin löytyvän kauppapaikalta. Ladattavaa materiaalia on ilmeisesti jossain vaiheessa tulossa, koska sellainen valikko löytyy. 1200 MS-pistettä maksava Insanely Twisted Shadow Planet on ehdoton hankinta kaikille aivojumpasta pitäville.