Lego Batman 2: DC Super Heroes

Kirjoittanut: Livegamers

13.07.2012

Mistä se oikein alkoi? No Lego Star Warsistahan se alkoi. Tuota pikaa alettiin kehittää Indiana Jonesiin perustuvaa Lego-seikkailupeliä. Indyn seikkailujen jälkeen pian saivat julkaisunsa myös Lego Rock Band, Lego Harry Potter, Lego Pirates of the Caribbean ja Lego Batman. Kun ottaa huomioon vielä suunnitteilla olevan Taru Sormusten Herrasta -leffoihin perustuvan Lego-pelin, voidaan todeta, että näihin veikeisiin rakennuspalikoihin perustuvat pelit ovat kuumaa tavaraa konsolipelimarkkinoilla. Monella herääkin kysymys että, miten ihmeessä Lego-pelit ovat onnistuneet valloittamaan markkinat niin perusteellisesti. Yllättäen niistä kiinnostuvat nuoremman sukupolven pelaajien lisäksi myös monet vanhemmat konkarispelaajat.

Varmasti osa meistä ex-Lego-rakentelijoista on pistänyt merkille, että Lego-pelit ovat olleet viime aikoina myös suhteellisen laadukkaita. Peleihin on keksitty useasti ihan omanlaisensa tarina, eikä tyydytty vain elokuvan dialogin tarkkaan jäljittelyyn. Laadukkaiden pelien nippuun voidaan mukaanlaskea myös nelisen vuotta sitten julkaistu Lego Batman. Traveller’s Talesin kehittämä tuotos saa nyt vihdoin ansaitsemansa jatko-osan. Lego Batman 2: DC Superheroes -nimeä kantava peli on kuin Hollywood-tasoisen supersankarielokuvan se kuuluisa kakkososa: toisella kerralla tullaan paljon massiivisemmin. Lego: Batman 2 tuokin mukanaan tällä kertaa muitakin DC-sarjakuvista tuttuja supersankareita kuin Batmanin – näistä mainittakoon heti kättelyssä Wonder Woman, Flash, Green Lantern ja Batgirl. Tiedoksi kaikille, että vierailevat supersankarit eivät tosiaankaan jää tähän, vaan peliä pääsee mättämään jopa viidelläkymmenellä eri DC-sarjissankarilla.

Kaaosta luvassa aimoin annoksin

Tämänkin teoksen kehittänyt Traveller’s Tales on omistanut pienen elämänsä Lego-peleille. Yhtiö on käsikirjoittanut peliin ihan omanlaisensa tarinan, joka ei siis perustu mihinkään elokuvaan, sarjakuvaan tai vastaavaan. Lego Batman 2 DC Super Heroesiin on haettu nimensä mukaisesti koko sarjakuvayhtiön konkkaronkka hämmentämään juonisoppaa entisestään. Teräsmiehen arkkivihollinen Lex Luthor ja Batmanin pahin painajainen Jokeri lyövät hynttyyt yhteen saadakseen Gothamiin kaaoksen aikaiseksi. Batman ja Robin taas saavat avukseen luonnollisesti Teräsmiehen. Tarinaan on haettu selvästi perspektiiviä viime kevään menestyksekkäästä Avengers-elokuvasta. Kun samaan teokseen lyödään näin iso läjä supersankareita, voiko mikään mennä vikaan?

Lego Batman 2 on ensimmäinen Lego-peli, jossa välivideot sisältävät nyt ihan oikeata puhetta. Lähes tavaramerkiksi muodostuneet pantomiimipätkät ovat siis saaneet väistyä, mikä on mielestäni ihan oikea ratkaisu, kun ottaa huomioon pelin juonikuvioiden koukeroisuuden.

Vanhahtavuuden mausta ei voi erehtyä

Peli on pelattavuudeltaan lähes identtinen edeltäjänsä kanssa. Mukaan on kuitenkin tungettu läjä uusia aseita, pukuja, ajoneuvoja ja uusia pelattavia hahmoja. Pelin kentät sekoittavat tutusti niin nyrkkitappeluita, pulmanratkontaa, pomotaisteluita kuin takaa-ajokohtauksiakin – sopivasti kaikkea. Mutta viimeistään nyt Lego-pelien pelattavuus on miltei pakko ainakin osittain kyseenalaistaa, onko pelien parin napin rämpytysmätkintä enää niin antoisaa. Toiminta on ollut lähes vuodesta toiseen tismalleen samanlaista, oli kädessä sitten Anakinin lasermiekka, Indyn nahkaruoska tai Batmanin kiven kovat nyrkit. Toimintakohtaukset ovat paikoittain todella tylsiä ja niistä puuttuu vauhdikkuus – Lego-ukkelit kun liikkuvatkin niin hitaasti. Vaikka tuttu taistelukonsepti on tällaisenaan varmasti monia pelaajia tyydyttävä, voitaisiin jonkinlaista uudistautumista harkita. Pelaaminen on liian simppeliä, ja samaa kaavaa toistetaan joka ikisessä Lego-pelissä. Harmaita hiuksia tuottaa myös pelin liian helppo vaikeustaso. Voi kuitenkin olla, että kyseessä on tietoinen ratkaisu, sillä onhan peli suunniteltu kuitenkin nimen omaan nuoremmille pelaajille.

Peli toimii saman konsolin kaksinpelinä edelleen reilusti paremmin. Harmi vain, että Lego Batman 2 kärsii tässäkin suhteessa pienistä ongelmista: toisen pelaajan hälvetessä kauemmas tapahtumapaikasta kameraruutu jakautuu keskeltä viistosti kahtia. Jostain syystä tämä onnistuu vain sekoittamaan pelaamisen. Jaetusta ruudusta on hankala erottaa yleensäkään juuri mitään, kun pelin etenemisen kannalta tärkeät asiat jäävät ruudun ulkopuolelle. Pettymykseksi voidaan laskea myös edelleen se, että yhteistyöpelitilaa ei vieläkään pääse pelaamaan Liven välityksellä. Voi veljet!

Elämysmatka Gotham Cityyn

Pelissä on nyt mukana myös kokonaan avoin pelimaailma. Gotham Cityyn pääsee tutustumaan ihan rauhassa omin avuin, ja kaupungin kätköistä löytyy yhtä sun toista löydettävää. Aikaa saa kulumaan Gothamin syövereissä varmasti monia lisätunteja. Hienosti toteuttu vapaa pelimaailma tulee varmasti toistumaan tulevaisuudenkin Lego-peleissä. Mielestäni kyseessä on pelin hienoin uudistus viime osaan verrattuna. Aikaa voi tappaa esimerkiksi listimällä roistoja kaupungin laitamilta, keräämällä kultaisia legopalikoita ja tekemällä kaikkea muuta jännää. Extrapuuhia harrastamalla pystyy aukaisemaan bonussisältöä, jota ei pelin tarinaa pelaamalla pysty unlockaamaan. Kuulostaako yhtään Crackdownilta?

Legopalikoista kyhäilty Gotham City näyttää suhteellisen hyvältä. Pelin sulava grafiikka ansaitsee kiitokset, ja DC-sankareiden Lego-versioista on tehty kiitettävän tunnistettavia. Pelin kenttäsuunnittelussa on käytetty nerokkaita ratkaisuja ja audiovisuaalisestikin kyseessä on varsin sykähdyttävä paketti. Ääninäyttelijöinä on monia kuuluisia näyttelijöitä.

Pienoista Lego-ähkyä aistittavissa

Lego Batman 2 on kelpo peli, muttei erinomainen. Se on loistavaa ajanvietettä pelaajille, jotka kaipaavat vaihtelua nopeatempoisiin ensimmäisen persoonan pyssyttelyihin. Pelin vanhahtavuus häiritsee paikoittain, mutta jos sen pystyy antamaan anteeksi, niin tästä voi nauttia iloisin mielin. Seuraaviin osiin kaipaan kuitenkin sitä uudistautumista. Toivottavasti sitä on siis luvassa.

Näkisin Lego Batman 2: DC Superheroesin mainiona alkupalana niille, jotka tämän kuun lopulla meinaavat käydä katsastamassa Christopher Nolanin Batman-trilogian päätösleffan, The Dark Knight Risesin teatterissa. A Fire Will Rise!