Motocross Madness (Xbox Live Arcade)

Kirjoittanut: Livegamers

15.05.2013

Microsoft Studiosin julkaisema Motocross Madness löytyy Xbox Live kauppapaikalta 800 Microsoft pisteen hintaan. Onko tämä hintansa väärti? Voiko näin halpa olla hyvä? Nämä kysymykset tulivat ensimmäisenä mieleen edellisten kokemusten perusteella, kun kysymys on motocross-pelistä.

Kypärä päähän…NOT!

Motocross Madnessia käynistäessä pelaajalle käy heti selväksi, että peli on tehty tosissaan, sillä jo alkuvalikot sekä graafinen ilme lupaavat hyvää. Valikon vieressä komeilee oma prätkän päällä Xbox-avatar, joka siis toimii motocross-hurjapäänä. Valikkoa selatessa Motocross Madness:n laajuus alkaa hahmottua nopeasti. Uramuodossa on neljä kategoriaa; race, rivals, exploration, trick session sekä tietenkin moninpeli verkossa ja jaetulla ruudulla.

Alussa osa radoista ja pelimuodoista on nykypelien tapaan lukossa, ja ne avautuvat kokemuspisteillä, joita kerrytetään erilaisilla tempuilla ja menestymällä radalla. Menestyminen kisoissa lihottaa myös pelaajan virtuaalista pankkitiliä suorituksen mukaan. Korkeimman palkintojakkaran saavuttaminen ei ole mikään helpoin nakki, sillä tekoäly pistää hyvin kapuloita rattaisiin ja tarjoaa tasokkaan vastuksen pelaajalle.

Kokemuspisteillä ja rahalla pelaaja saa käyttöönsä myös uusia kulkupelejä sekä varusteita kuskillensa. Jokaisen pärrän ominaisuudet eroavat toisistaan, ja niitä voi myös parantaa uusimalla esimerkiksi jousitusta, vaihteistoa, moottoria tai renkaita. Kaikkia kisoissa ansaittuja rahoja ei kuitenkaan tarvitse käyttää vain kulkupelin päivittämiseen, sillä niillä voi myös päivittää omalle hahmolleen erilaista ajopukua, kenkiä ja kypärää. Tosin ainakin omalla kohdallani aikoinaan isolla vaivalla hiottu ukkeli saa pysyä tuollaisenaan pyörän päällä. Rebel on the wheels, ei kypärää, ei suojia; vain aurinkolasit, t-paita, farkut ja skeitti-kengät.

Menolippu, mutta minne?

Pelissä päristellään kolmessa eri maassa, Egyptissä, Islannissa ja Australiassa, joissa kussakin on kolme rataa. Radat ovat todella komeita, monipuolisia ja haastavia. Ratojen monipuolisuutta korostavat hyvin sijoitetut hyppyrit, korkeuserot sekä erinäiset vaihtoehtoiset reitit ratojen kiertämiseen. Jotkut näistä ”oikoreiteistä” saattavat oikaista näennäisesti, ja toiset taas antavat isonkin hyödyn, joten ratojen tutkiminen on paikallaan.

Exploration yhdistää nämä kunkin maan radat isoksi alueeksi ja tarjoaa todellista hiekkalaatikkomeininkiä graafisesti kauniissa ympäristössä ilman aika- ja kulkurajoituksia. Kentistä löytyy paljon hienoja yksityiskohtia, kuten esimerkiksi Egyptin hiekkadyynien keskeltä löytyvät pyramidit, Sphinx sekä arkeologisia kaivauksia. Islannissa taas ihastellaan talvisia maisemia, suihkulähteitä sekä jääluolia. Graafinen puoli ei jää vain pintapuoliseksi raapaisuksi, sillä ajamisen aikana tiestä nouseva pöly, lumi ja kura tarttuvat pyörään sekä kuskiin.

Sopivan arcademainen

Pyörää ohjastaessa kontrollit ovat hyvinkin tärkeässä roolissa, eikä Motocross Madness tässäkään suhteessa petä ketään. Ohjaustuntuma on sopivan arcademainen, ja pyörän käsittely radalla on kohtuullisen pehmeää. Fysiikkamoottorikaan ei loista poissaolollaan, vaan tekee työtänsä juuri niin kuin tällaisessa pelissä kuuluukin. Yksikään fysiikasta johtuva kaatuminen ei tule yllätyksenä, vaan taustalta löytyy aina selkeä syy tähän. Prätkien moottoriäänet eivät herätä oikeastaan minkäänlaisia tunteita, mutta peli itsessään on niin viihdyttävä, ettei niihin oikeastaan edes kiinnitä huomiota.

Moottoripyöräkerhoilua

Motocross Madnessin sosiaalisten ominaisuuksien laajuus yllätti positiivisesti. Omalta kaverilistalta löytyvien kavereiden kanssa on mahdollisuus luoda peliin oma kerho. Kerhon jäsenten kanssa pyritään esimerkiksi keräämään yhdessä tiettyjä saavutuksia, kuten tietty määrä kilometrejä kisoissa, driftausta, ynnä muuta, joista sitten peli palkitsee eri tavoin. Kisoja ajellessa oman kerhon jäsenten parhaat suoritukset kyseisellä radalla näkyvät ennen varsinaista kisaa. Tämä tuo lisää haastetta, sillä kuka haluaisi olla huonompi kuin toinen, ja onnistuessa rikkomaan toisen ennätyksen, saa kaveri tästä ilmoituksen pelin aloittaessaan. Verkkopelin puolelta löytyy myös kaikki aiemmin mainitut pelimuodot, mutta arvostelua tehdessä ei peliseuraa löytynyt useista yrityksistä huolimatta. Sääli sinänsä, sillä siellä niitä kunnon kisoja olisi saanut aikaiseksi, ja pelin todellinen potentiaali olisi päässyt esille.

Peukku…ylös

Motocross Madness ei missään nimessä ole huono peli, vaan erittäin viihdyttävä paketti, joka sopii niin aikuiselle kuin perheen pienemmillekin. Uskaltaisin jopa väittää, että laadultaan tämä pyyhkii monia isolla rahalla painettuja pelejä nenään 100-0. Ratoja toki voisi olla hieman enemmän, mutta hintaansa nähden niitäkin on riittävästi.

Katso traileri: