NASCAR Heat Evolution

Kirjoittanut: Livegamers

03.11.2016

Tämä arvostelu on kolmannen osapuolen sponsoroima

Monster Games -studion 14 vuoden tauon jälkeen kehittelemä NASCAR-autopeli olisi voinut onnistuessaan lyödä muut kokonaan laudalta, mutta syyskuussa 2016 Xbox Onelle, Playstation 4:lle ja PC:lle ilmestynyt ajopeli jää valitettavasti alan parhaiden autopelien pakokaasuihin ja pahasti. On pelissä omat hyvät ja huonot puolensa, mutta ei tästä pelistä valitettavasti saa ajopelien legendaa ajamallakaan.

Hauskaa ajelua
Lähtökohtaisesti jo monelle asiaan perehtymättömälle pelaajalle NASCAR-ajelu on vielä tylsempää kuin Formula 1 -kisat pahimmillaan. No, ihan näinhän asia ei ole. Monen suomalaisen mielestä myös Baseball on todella tylsää kököttelyä, mutta kysykääpä asiaa jenkeiltä. Kotimaassaan Yhdysvalloissa Nascar-sarja on kohonnut suunnattomaan suosioon ja sitä voidaan oikeutetusti pitää kaikkein suosituimpana moottoriurheilulajina paikallisesti. Nascar on inspiroinut elokuvantekijöitä, josta esimerkkinä Tom Cruisen Days of Thunder -leffa ja muita populaarikulttuurin osa-alueita. TV-mainokset, kirjallisuus ja sarjakuvat sekä vedonlyönti ovat näistä vain muutama ilmentymä.

Niinpä niin, maassa maan tavalla. Ehkä jos tämä peli olisi jokamiesluokan autosimulaatio, asenne pelaajapäässäkin olisi hieman erilainen.

NASCAR Heat Evolutionin kisakomponentit ovat varsin peruslaatuiset ja sitä myöden ihan mukiinmenevät. Pieni virhe radalla ja voit löytää itsesi pahnan pohjimmaisena. NASCAR-auton ajamiseen vaaditaan erityisiä taitoja ja pitkää pinnaa, ja kun onnistut saamaan auton kunnolla edellä menevän auton peesiin, tunne on mahtava pelkkä peliohjain kädessä. Autojen ohjaus on tehty ihan hyväksi, kun ajatellaan että autoa pitää ohjata nimenomaan peliohjaimella. Realistisuudesta ei ehkä voida puhua samassa lauseessa, mutta pelin tekoäly muokkaa ajotuntumaa sen mukaan mitä mittariin kertyy kilometrejä. Tästä iso plussa pelille.

Visuaalisesti peli on kyllä komeaa katsottavaa, toki kaikki riippuu millä laitteistolla pääset autopeliä pelaamaan. Ihan nuhaisimmalla PC:llä ei kannata edes yrittää, mutta PS4 ja 4K-resoluutioon skaalausta yrittävä UHD-televisio on kyllä kaunista katsottavaa tämänkin pelin kohdalla. Autot ja mainokset ovat lähes valokuvatarkkoja ja jos oikein pinnistää, voi pelaaja ajatella olevansa keskellä NASCAR-tapahtumaa.
Kaikkiin yksityiskohtiin ei ole aikaa keskittyä ajon aikana, mutta hidastuksia katsellessa voi toki tarkkailla kuinka hienosti ratojen ja autojen yksityiskohdat on mallinnettu. Tässä suhteessa pelintekijät ovat tehneet ihan hienoa duunia.

Kuminkäryä
Valitettavasti pelin eri moodit eivät ole kovin syvällisiä vaikka niitä on kokonaista viisi erilaista saatavilla. Race, Challenge, Championship, Career ja Multiplayer ovat varmasti jokaiselle pelaajalle enemmän kuin tuttuja, ja odotukset ovat tässä kohtaa isolla. Pettymys on melkoinen, kun tarjolla on varsin perinteistä meininkiä, tähän kohtaan olisi voinut saada paljon lisäsisältöä ajamisen oheen. No, ainahan on parannettavaa.

Monet autopelien ystävät saavat varmasti jo yhden kisan aikana tarpeekseen varikkomuurilla itsestäänselvyyksiä latelevasta kisainsinööristä. Nyt ymmärtää jälleen hieman paremmin Kimi Räikkösen heittoja tiimiradioon, ihan kaikkea päivänselvää asiaa ei tarvitse sinne radioon tunkea. Myös äänimaailmalle voi antaa ainakin risuja siitä, kun auto osuu ratavalliin, muuten soundit kuulostavat ihan hyviltä.

Uramoodi on aina mukava asia, oli mikä tahansa peli kyseessä. Valitettavasti sekin jää tässä pelissä hieman valjuksi, sillä se kattaa vain ja ainoastaan perusasiat. Olisihan siinä voinut olla mukana jotain radan ulkopuolisia tapahtumia tai sitten vaikkapa ihan jotain aitoja klippejä tai muuta mukavaa. Jos pelkästä ajamisesta pitää, niin eihän siinä sitten mitään isompaa vikaa ole. Kyllä yksi parituntinen aina ovaaliradalla menee.

Autoakin pääsee parantelemaan ja virittelemään yllin kyllin, mutta hirveästi tähän ei tarjota ainakaan mitään apuja esimerkiksi viisaan tallipäällikön tai neuvonantajan muodossa. No, itsepähän olet leikkiin lähtenyt, joten visiiri kiinni ja painu radalle. Ei ehkä se selkein peli valikoiltaan, mutta ajan myötä nekin tulevat varsin tutuiksi.

Fanit innoissaan
Jos ja kun olet NASCAR-fani, tästä pelistä löytyy paljonkin pelattavaa. Sprint Cupin kaikki kisat löytyvät pelistä, ja jos on pelissä paljon parjattavaa, niin on siinä paljon hyvääkin. Kuulostaahan se vähän hassulle rallikansan korviin kääntää pari tuntia rattia vasemmalle, mutta NASCAR on oikeasti mielenkiintoinen sarja ja radat ovat oikeasti erilaisia vaikka useimmat ovaaleja ovatkin. Visuaalisesti kaunista peliä on kiva katsella eikä peli päästä pelaajaa liian helpolla.

Netissä tämän pelin avulla pääsee ajamaan jopa 40 pelaajaa kerralla, joten mikäli pääset kavereidesi kanssa ajamaan kilpaa niin voit varmasti todeta, että sillä hetkellä se on yksi parhaista asioista mitä voit tehdä housut jalassa. Parhaimmillaan peli voi tarjota huimia pelikokemuksia NASCAR-autojen parissa, ja tämän autosarjan ystäville kyseessä on varmasti yksi tämän vuoden kohokohdista. Kokonaisarvosana ei kuitenkaan millään nouse sinne legendojen joukkoon vaikka kuinka painaisi kaasua. Kyllä tämäkin peli sinne ruutulipulle pääsee.