Spintires: MudRunner – American Wilds DLC

Kirjoittanut: TheRealPHombre

03.12.2018

Hyvin vähän tulee vastaan pelejä, joiden teema puhuttelee minua yhtä vahvasti kuin Spintiresin. Se jollakin erityisellä tasolla herättää ne äijämäiset piirteet minussa. Syntyy tahtotila pukea lippis ja värikäs raitapaita päälle ja lähteä metsätöihin. Side on hetken aikaa todella vahva, mutta mikä nopeasti tulee myös vauhdikkaasti menee ohi. Eikä se haittaa, sillä Spintires maistuu parhaiten juuri sopivina annoksina.

Se on ilman pennin hyrrää laajentunut aiemmin kahdesti tuoden siihen lisää tutkittavaa ja tekemistä. Nyt jo vuoden ikäisenä Mudrunner laajenee Venäjän metsistä länteen, kun kolmas laajennus, American Wilds, on saapunut. Kympin verran se kustantaa – onko se hyvä?

Kohti amerikkalaista unelmaa

American Wilds tuo kaksi lisäkarttaa, yhdeksän erilaista ”Amerikan rautaa” ja siihen päälle pari pulmaa haastetilassa. Kartoista ensimmäinen, Grizzly Creek, on varsinainen piristysruiske, sillä perinteisen sysimetsän sijaan körryyttelemään päästään myös pikkukaupungissa. Piristävä näky on myös valon pilkahdus taivaalta, joka tuo kontrasteja muuten niin värittömään ympäristöön. Asumusten myötä asfalttiteitä löytyy poikkeuksellisen paljon, mutta se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö ajo-olosuhteet olisi haasteellisia. Viimeistään siinä vaiheessa, kun ensimmäistä kertaa tehdään se amatöörimäinen virhe, että lähdetään oikaisun kautta asfaltilta pois ajoneuvolla, jota ei ole tarkoitettu mutaisiin maaperiin, seuraa jumiutuminen ja sen myötä seuraava nakki, pelastusoperaatio. Kyllä, American Wilds tarjoaa ajokeiksi myös sellaisia, jotka on suunniteltu pääosin koviin pintoihin.

Kartoista toinen, Mount Logmore, vihjaa jo nimensä puolesta, mitä tuleman pitää. Se tarjoaa paljon korkeuseroja arvaamattomissa metsämaisemissa. Se on myös paljon haastavampi ympäristö, erityisesti HC-moodissa, jossa en suosittele tekemään reittisuunnitelmia vesiteitse. Tuntuukin, että kartta on luotu puuhommien sijaan enemmän seikkailunhaluisille sankareille.

Kuten olettaa saattaa, American Wilds on ajoneuvojensa osalta varsin uskollinen laajennuksen teemalle. Merkeistä löytyy niin Western Staria, Hummeria kuin Chevroletiakin. Tuntuman osalta ne käyttäytyvät hyvin samankaltaisesti kuin mitä emopelin tarjoamat ajokit luokissaan, mutta tehoa tuntuu löytyvän enemmän kuin itänaapureilta. Erityismaininnan saavat K8400 Skidder ja K5 Blazer. Skidder on metsän raivaukseen suunniteltu, ketterä traktori, joka tekee metsätöistä nautinnollisempaa. Blazer taas on Chevroletin oma maasturi, joka ei hyydy haastavissakaan olosuhteissa ja tekee tutkimusmatkoista hieman huolettomampaa.

Haasteista ensimmäisessä matkataan sokkona kohti tukkipistettä, jossa ajoneuvo ladataan nosturilla täyteen ja kuljetetaan takaisin sekä puretaan perillä. Toisessa pitäisi kuljettaa traktori rekan kyydissä osoitettuun kohteeseen. Pulmat itsessään olivat juuri sopivan haastavia eivätkä aiheuttaneet samanlaista pinnojen kiristelyä kuin pari pahamaineista haastetta emopelistä. Olisihan niitä voinut tietenkin toinen mokoma olla.

Kun työt on tehty

Annan peukkua sille, että molemmat kartoista on hyvin toteutettuja. Pinta-alaltaan ne ovat suht samaa kokoluokkaa kuin muutkin, mutta reittivaihtoehtoja on enemmän ja perinteisten pulmatyyppien lisäksi kentät haastavat pelaajaa myös uusilla tavoilla, kuten ajokkien rajoitteilla. Kaikki yhdeksän uutta ajoneuvoa ovat kiva lisä Spintiresiin, joskin osa niistä ei sovellu ollenkaan Venäjän vaativaan maaperään.

Sääli, että mitään varsinaista uutta tekemistä laajennus ei tarjoa, vaan kaikki on sitä samaa kuin ennenkin – tukkitöitä, löpön kuskausta, pelastusoperaatioita tai tutkimusretkeilyä. Olisin mieluusti nähnyt vaikkapa ”Ameriikan” malliin kultakaivoksen, johon toimittaa lastina tarvikkeita tai vettä, ja vaikkapa paikan päältä sitten toisinpäin sorakuljetuksia, jotka voisivat lastinsa osalta tuoda uudenlaisia pulmia pohdittavaksi.

Joka tapauksessa American Wilds on Mudrunnerista tykkäävälle hyvä satsaus. Se ei edes maksa maltaita. Kun kaikki ynnätään, niin kympillä saa reilun määrän sisältöä, joka pitää jonkun tovin kiireisenä, ja johon on myös jälkikäteen mukava palata.

Lisää kommentti