The Sims 3

Kirjoittanut: Livegamers

19.11.2010

Sims. Tai nykyään The Sims. Varmasti kaikille tuttu pelinimike PC-raudan puolelta. Menestystä niittänyt elämäsimulaattori on edennyt jo pitkän uran tietokonepelien maailmassa. Peli joka on saanut myös muut kuin perheen miespuoliset pelaamaan videopelejä. Nyt tämä mullistava pelisarja on levittänyt juurensa myös Xbox 360 -pelaajien ulottuville.
Play with Life

Mikäli The Sims ei ole ennestään tuttu, on kyseessä siis elämäsimulaattori. Pelissä ohjastetaan Simejä, jotka ovat tuiki tavallisia ihmisiä, tarpeineen ja unelmineen. Pelaajalle annetaan täysin vapaat kädet Sims-pesueensa luomiseen. Täysin uniikkeja Simejä voi luoda todella yksityiskohtaisesti, aloittaen perusulkomuodoista päättäen aina pienimpiin persoonallisuusvikoihin.

Sims-perheen ollessa täysin halutun oloinen, onkin aika muuttaa ensimmäiseen kotiin. Rahaa on käytettävissä vain rajoitetusti, joten on aloitettava halvasta ja kerättävä rahaa käymällä töissä. Jokaiselle Simille valitaan muutamia persoonaan vaikuttavia tekijöitä, kuten onnekkuutta tai vaikkapa flirttisyyttä. Tämän lisäksi jokaisella Simillä on oltava yksi unelma tai haave, jota pelaaja yrittää Sims-uran aikana tavoittaa. Haaveena voi olla esimerkiksi työuralla johtajan paikka tai vaikka ihan vain olemalla suosittu ja ystävystyä 20 eri Simin kanssa.

Haaveiden perässä juoksemisen ohella toinen iso haaste on työura. Mikäli mielii päästä isompaan ja hienompaan asuntoon, ja sitä kautta parempaan elämänlaatuun, on pärjättävä myös työelämässä. Rahan tai tässä tapauksessa Simoleonien ansaitsemiseksi on jatkuvasti kehitettävä Simejä ja pidettävä mieliala korkealla työpäivän aikana. Jokaiseen ylennykseen vaaditaan tietyt kriteerit, ja kun nämä on täytetty, on rahapussi jälleen hieman pulleampi. Tavoitteena on nousta pohjalta huipulle ja saavuttaa se mahdollisimman iso palkka. Lompakon turvotessa yli voidaan siirtyä ostamaan uutta, valmiiksi rakennettu taloa taikka rakentaa itse alusta asti. Toimivan rakennusmoodin ansiosta talonrakennus ei vie ikuisuutta.

From PC to Xbox 360

The Sims 3 kääntyy kohtalaisen onnistuneesti myös Xbox 360:lle. Näppäinten opetteluun menee aikansa, mutta onneksi peli ohjastaa jatkuvasti mistä tapahtuu mitäkin. Namiskojen tullessa jo selkäytimestä alkaa pelin koukuttavuus näkyä. Simien ohjastaminen päivittäisissä askareissa ja tavoitteiden täyttämisessä menee helposti ajantaju. Ylennysten metsästämiseen ja Simien kehittämiseen menee helposti tunteja täysin huomaamatta. Tämä onkin se The Simsin juju, jonka ansiosta se on pärjännyt niin pitkään niin hyvin.

Ulkoisesti peli näyttää ihan hyvältä. Grafiikat eivät ole parhaasta päästä, mutta objektit ovat teräviä ja selkeitä. Ympäristö on useimmiten hieman tylsähköä, mutta talon sisällä tapahtuvat aktiviteetit ovatkin ne pelin pääasia. Lievää ruudunpäivitysongelmaa on silloin tällöin havaittavissa, mutta suurin osa laantuu, kun pelin asentaa kiintolevylle.

Game over

The Sims 3 on oikein onnistunut peli. Xbox 360 -versiossa on tarjolla samaa koukuttavuutta kuin PC-puolenkin Sims-peleillä. Peli ei ole aivan yhtä laaja, mitä se on kaikkine laajennuksineen PC:llä, mutta pelattavaa riittää silti todella pitkäksi aikaa. Jos omistaa Xbox Live -kultatilin, on mahdollista jakaa teoksiaan ystäviensä kanssa Liven välityksellä. Samaan peliin ei kuitenkaan pääse. Mikäli Simsiä on joskus pelannut PC:llä, ei Xbox 360:n Sims 3 tuota pettymystä. Myös uusille tuttavuuksille voi suositella peliä. Näppäinten opetteluun menee hetkinen, mutta kun vauhtiin on päässyt, on vaikea lopettaa.