Tiger Woods PGA Tour 14

Kirjoittanut: Livegamers

15.04.2013

Golf-pelit eivät ole enää uusin juttu pelimaailmassa, mutta yksi golf-pelisarja on sinnitellyt vuodesta toiseen tuoden virtuaaliviheriöt olohuoneisiin. EA ei poikkea tänäkään vuonna raiteilta, joten kolmatta vuosikymmentä ikääntyvä golf-sarja tuo kuluvan vuoden päivityksensä viheriöiden sankareille jälleen ihmeteltäväksi.
Koloa metsästämässä

Pidemmän aikaa konsoleiden vuosittaisjulkaisuiksi kuuluneet Tiger Woods PGA Tour -pelit ovat polkeneet paikoillaan vuodesta toiseen. Uudistuksia pelimekaniikkaan tai -moottoriin ei ole juuri nähty, mutta Tiger Woods PGA Tour 14 ottaa taas otetta pari astetta realistisempaan suuntaan. Varsinaisista peliä muovaavista uudistuksista on kuitenkin turha uneksia, sillä vaikka pelisarjalla ei kilpailua markkinoilla olekaan, on kokonaisuus viimeisen päälle hiottu kokemus kaikessa yksinkertaisuudessaan.

Tämän vuoden Tigerin pelimuodoissa ei ole tapahtunut juuri mitään uutta. Parasta antia on edelleen oman golfaajan ura amatööristä ammattilaiseksi: pelaaja aloittaa lyhyistä ja helpoista amatöörikisoista edeten pikkuhiljaa maailmanlistan kärkeen ja koko lailla isompiin ja haastavampiin turnauksiin, jotka ovat edelleen varsin riittoisaa viihdettä.

Aavistus syvyyttä saadaan oman golfaajan kehittämisellä. Pelaajaa palkitaan lähes jokaisesta onnistuneesta lyönnistä kokemuspisteillä, joita voi käyttää hahmon taitoihin. Menestys turnauksissa tuo pelaajalle palkinnoksi uusia varusteita, joilla saa parannettua hahmonsa taitoja myös jonkun verran – uuden draiverin antaessa mukavasti lisää voimaa, rautamailan saadessa tarkkuutta. EA Sports -season ticketin tilaajat saavat tosin alusta alkaen hahmolleen mailat, joiden tehot ovat aivan omaa luokkaansa verrattaen perusmailoihin.

Uusi pelimuoto on Legend of the Majors. Muodossa pelaajalla on tavoitteena pelata legendaaristen turnausten tapahtumia golf-legendoja vastaan aina 1900-luvun alusta nykypäivään asti. Legends-tila ei varsinaisesti tarjoa uusia asioita, mutta minipelimäisesti sopii lyhyiden hetkien pelailuun vallan mainiosti. Pelitila ei kuitenkaan nimestä päätellen ole täysin uutta viime vuoden peliin verrattuna, vaan ainoastaan muokattu ja uudelleen nimetty päivitys Tiger 13:n Legacy Challenge -muodosta, jossa pelattiin samankaltaisia haasteita nuoresta Tigerista aina nykypäivän Herra Woodsin kaltaiseksi golf-virtuoosiksi.

Pienen, mutta naisille odotetun uudistuksen tämän vuoden peli vihdoinkin sai. Mistä lie ollut kiinni, mutta nyt turnauksia pääsee kiertämään myös naispelaajilla. Naiset eivät fyysisesti kuitenkaan miehille pärjää pallon liikuttelussa, joten virallinen LPGA-kiertue on pelissä mukana.

Graafista uudistusta tämän vuoden peli tarjoaa muiden pienien lisäilyjen tapaan harkitusti. Nyt palloa pääsee lyömään myös yöllä, mutta hämäräpelaamisesta ei ole muuta käytännön iloa, kuin kosmeettista silmäkarkkia. Auringonlaskun valossa on tosin näyttävää pelata, ja joillain kentillä pelifiilis pääsee uusiin tunnelmiin. Tervetullut uudistus, joskaan ei millään tavalla kovin erikoinen.

Moninpelin kanssa voi sanoa samaa kuin muistakin uudistuksista. Pieniä onnistuneita sellaisia. Nyt palloa pääsee lätkimään muiden pelaajien kanssa samaan aikaan, joten omaa vuoroa ei tarvitse enää odotella. Muiden pelaajien lyöntipaikan näkee tosin vain ilmaisuna omalla ruudullaan, mutta tervetullut uudistus kaikesta huolimatta, ja nopeuttaa pelaamista huomattavasti. Pelaajalle tyrkytetään alusta asti liittymistä kerhoon, minkä jälkeen voi vertailla tilastojaan muiden kerhon jäsenten kanssa. Sekä turnauksiin että yksittäiskierroksille pääsee joko kerhon sisällä kavereiden kanssa tai ulkopuolisten kanssa. Kerhoon voi Tiger 14:ssä liittyä 100 jäsentä, joten ainakaan peliseurasta ei pitäisi olla pulaa. Kaikkia 20 kenttää pääsee pelaamaan samantien sekä yksin että netissä. EA on kuitenkin mikromaksujen kannalla, ja viime vuoden pelin tapaan homma on pysynyt samanlaisena. Kenttien hinnoista tosin voi olla montaa mieltä, ja vähemmän pelaavat saavat pistää viheriöihin ihan oikeita euroja halutessaan ne kerralla auki. Ominaisuus kokonaisuudessaan ei miellytä yhtään, vaikka palkitsevaa se tietysti on. Satunnaiselle nettipelaajalle jää touhusta kuitenkin kokonaisuutena kolkko maku. Parempi olisi ehdottomasti se, ettei kaikesta tarviaisi maksaa paremman pelikokemuksen kustannuksella.

Piste tiin päälle

Peliin ensimmäistä kertaa tutustuvat eivät tule saamaan Tigerilta taputtelua päälaelle. Pelissä ei ole varsinaista harjoitusmuotoa, mutta aloittelijoille tarjotaan lyhyt tutustumisjakso pallon liikuttamiseen pelin ensimmäisen käynnistyksen yhteydessä. Veteraaneille jakso taas tarjoaa nopean oppitunnin tämän vuoden pelillisiin uudistuksiin.

Peli tarjoaa haastetta varmasti jokaiselle golfista kiinnostuneelle. Turnauksissa ainoat vinkit seuraavaan lyöntiin saadaan peliselostajalta ääneen ja tekstiplakaatilla ruudulle. Lyöntiään saa hieroa kuntoon lukuisia kertoja, eikä taitavinkaan chippaaja saa tiukimmassa tilanteessa palloaan helposti greenille. Vaikeusastetta saa sentään säädettyä. Helpoimmilla pallon kaarteen näkee esimerkiksi putatessa valmiiksi, jolloin pelistä tulee puoliautomaattista pallon liikuttamista letkeämmällä otteella, kun taas vaikeammilla asteilla pienikin virhe näkyy samantien lyönnissä.

Veteraaneille peli ei jätä mitään toivomisen varaa, ja lyönneissä täytyy ottaa huomioon myös lyönnin liikkeen nopeus. Lyöntien lopputulokseen vaikuttavat myös jalkojen asento, pallon osumakohta, tuuli ja kentän maasto, joten keskittymistä vaaditaan jokaisessa lyönnissä kaikilla osa-alueilla. Lyömisestä ja puttaamisesta on tehty Tiger 14:ssä hippasen haastavampaa aiempiin osiin verrattuna, joten peli todella opettaa kärsivällisyyttä ja uusintayrityksiä. Peli tarjoaa myös mahdollisuuden pelata Kinectillä, jos pelikokemuksen haluaa siirtää sohvan pohjalta vielä pykälän realistisempaan suuntaan.


Let’s hear the grass grow!

Tiger Woods PGA Tour 14 on jälleen pikkuisen parempi viime vuodesta. Tarjolla on myös tasaisen tuttua laatua niin graafisesti kuin äänineenkin. Puiseva selostus pitää tunnelmallaan golfin ystävät sohvien reunoilla jännityksen ollessa huipussaan, eikä fysiikkamallinnus kaipaa muutoksia. Markkinoilla tosin ei ole ollut kunnon kilpailijaa vuosiin, joten on hieman hankalaa arvostella peliä. Uudistuksia pelistä löytyy, mutta ne ovat viime vuoteen verrattuna lähinnä kosmeettisia, eikä vertailua ei voi tehdä kuin muiden Tiger Woods -pelien kanssa. Kokonaisuudessaan Tiger 14:ää voi kuitenkin suositella rauhallisia vaihtoehtoja ja uusia pelikokemuksia etsiville, jotka uskaltavat haastaa kärsivällisyytensä. Tämän vuoden Tiger on taas se ”täydellinen” golf-peli.

Katso traileri: