Timesplitters: Future Perfect

Kirjoittanut: Livegamers

01.05.2005

Timesplitters 3:a julkistettaessa mieleen palasivat ne vanhat kunnon ajat, jolloin Timesplitters 2 oli kuumaa kamaa. Hyvällä kaveriporukalla ja sopivaan aikaan se oli jopa planeetan parasta moninpeliviihdettä. Sen laaja sisältö ja erittäin pitkäikäinen moninpeli pitivät kasvot ruudun ääressä ennätyksellisen pitkään. Kakkososan seuraajan ollessa ovella moni pelkää floppia ja moni taas on pakahtua innosta.
Future Perfect ei ole graafisesti kovinkaan kummoinen. Tuntuu siltä, että pelin taidepuoli olisi hoidettu alta pois heti kehityksen alkuvaiheessa. Tekstuurit ja erikoistehosteetkin jättävät pelaajan kylmäksi turhan helposti. Pelin ulkoasuun on kuitenkin jätetty ovela ja hieman sarjakuvamainen tunnelma. Herää kysymys, onko sitä edes tarkoitettu kovin realistiseksi. Hieman huolimattomasta ja kirjavasta tyylistään huolimatta pelin graafinen ilme yltää vain tyydyttävälle tasolle, sillä samantyylistä ja paljon parempaa on tarjolla, vaikka kiven alla.

Do the monkey

Sarjan perinteitä on vaalittu tarkasti, mutta niihin on pystytty lisäämään uudistuksia juuri sopivan ronskisti. Kummallisten otusten kerho on kasvanut entisestään; hahmoja löytyy aina ihmisistä apinoihin, limaklönteistä hirviin ja lihakyljyksistä epäkuolleisiin. Pelin tekijät ovat tehneet siinä mielessä erittäin hyvää työtä, että hahmot ovat persoonallisia sekä pelaajan, että katsojan silmin. Esimerkiksi apinaa ohjastettaessa pelaaja tuntee olonsa pieneksi, mutta ketteräksi. Suoraan teurastamolta tilattu lihakyljys voi puolestaan yllättää kestävyydellään. 150 hahmon valikoima on erittäin laadukas ja täynnä mitä loistavimpia persoonia.

Kaikkien kummallisten otusten joukosta löydämme Cortexin, joka on jälleen joutunut aikamatkailun kliseiseen, mutta aina niin kiehtovaan maailmaan. Timesplitterit ovat kaapanneet aikakristalleja ja Cortexin on hankittava ne takaisin keinolla millä hyvänsä. Luvassa on siis kunnon annos aikamatkailua, joka tosin tuntuu vähintäänkin yhtä siistiltä kuin ennenkin. Tarinan aikajana ulottuu aina 1900-luvun alun sota-ajoista pitkälle tulevaisuuteen. Ympäristöt ovat monipuolisia ja tapahtumapaikat mielenkiintoisia. Juonesta puhuttaessa pelin suurimmat pettymykset paistavat kuitenkin läpi erittäin ilkeästi. Tekijät ovat sortuneet yliampuvaan ja puhki kulutettuun juonenkerrontaan, joka alkaa tympiä muutaman pelitunnin jälkeen. Onneksi muutenkin lyhyttä yksinpeliä vauhdittavat sivuhahmojen letkeät kommentit.

Tarinamoodin lisäksi pelistä löytyy lukuisia haasteita ja liigoja. Ilman tekijöiden suurta panostusta niiden suunnitteluun Timesplitters 3 eläisi vain moninpelillään. Haasteet ovat yllättävän monipuolisia ja niitä jaksaa vääntää kymmenien kuolemienkin jälkeen. Liigat perustuvat botteja vastaan käytäviin tappomatseihin tai muihin pelimuotoihin. Perinteisen tavan mukaan pelaaja aloittaa amatöörinä ja nousee voittojen myötä ylempiin luokkiin. Nämä mätkinnät todellakin lisäävät yksinpelin pituutta huimasti.

Halonhakkaaja?

Moninpeli on Timesplitters 3:n suola. Erilaisia pelimuotoja on kaiken kaikkiaan 14. Mukana on vaihtoehtoja perinteisestä tappomatsista viruksen levittämiseen ja lipun varastamiseen. Kavereiden kanssa mättäminen tuntuu edelleen yhtä hauskalta ja puoleensavetävältä. Kun siihen on lisätty mahdollisuus kilpailla Xbox Livessä, ajoneuvoja ja kenttäeditori, tulevia pelitunteja ei pysty edes arvioimaan. Monet ovat spekuloineet Future Perfectin moninpeliä Halonhakkaajaksi, mutta asia ei ole yksinkertainen. Halossa tietty taktisuus ja selvästi paremmin organisoidut tilastot vievät ehkä sittenkin voiton tältä partypelien kuninkaalta.

Timesplitters 3: Future Perfect on hyvin ristiriitainen jatko-osa. Pelisarjan vahvuudet ovat yhä kunnossa, mutta jumputtava musiikki, huolimattomasti viimeistelty ulkoasu ja tylsä tarina pilaavat kokonaisuuden pahemman kerran. Toki aikamatkailu jaksaa kiinnostaa, mutta tarina on turhan kliseinen ja lyhyt. Yksinpeliä on kuitenkin laajennettu todella nerokkaasti, kaikki 150 pelihahmoa ovat persoonallisia ja moninpeli on rautaa. Jokaisen Xbox Liven ja paljon pelikavereita omaavan pelaajan kuuluisi hankkia tämä peli hyllyyn, sillä siellä on aina tilaa Future Perfectin kaltaiselle loistavalle partypelille.