Tom Clancy´s Ghost Recon: Island Thunder

Kirjoittanut: Livegamers

09.09.2003

”..Tuijotan TV-ruutuani peliohjain hiestä märkänä, odottaen pientä elonmerkkiä vastustajasta joka ryömii hitaasti kohti tukikohtaamme. Kärpästen surinan keskellä tähtäin hakee hermostuneesti osumakohtaa; kunnes vastustaja nousee palmujen takaa ja lähtee epätoivoisesti juoksemaan kohti. Samalla painan liipaisinta ja M60 konekivääri hoitaa kovaäänisesti mutta tylysti tehtävänsä. Vihollinen lyyhistyy kärsivän näköisenä maahan, ja taas on yksi pelikierros voitokkaasti ohi…”
VANHA PELI, UUDET KUJEET
Tätä peliä moni livepelaaja on odottanut enemmän kuin joulua. Odotusta pitkitettiin varsinkin Euroopan puolella viimeiseen asti, kunnes syyskuussa odotus palkittiin vihdoinkin. Tuloksena on jatko-osa vanhaan, jo viime vuoden puolella julkaistuun Ghost Reconiin. Kyseinen peli oli ensimmäisiä Xbox Live julkaisuja, joka ongelmistaan huolimatta nousi yhdeksi suosituimmaksi livepeliksi.

Pelin tarina sijoittuu vuoden 2009 Kuubaan, jossa Fidel Castro on heittänyt henkensä, ja maassa on tarkoitus järjestää ensimmäiset vapaat vaalit. Paikallinen huumekeisari ottaa kuitenkin asiat haltuunsa, ja Yhdysvallat päättävätkin lähettää jälleen paikalle armeijansa vihreiden barettien eliittiryhmän, ”The Ghosts”. Heidän tarkoituksenaan on paitsi turvata paikalla jo olevia YK-joukkoja, myös tuhota huumekeisari joukkoineen, näin ollen varmistaen vapaat vaalit.

Itsenäisesti toimiva lisälevy ei vaadi alkuperäistä toimiakseen, sisältäen kahdeksan eri tehtävän yksinpelikampanjan, kaksitoista moninpelikarttaa sekä tietysti roimasti lisäaseita. Tehtävät sijoituvat aavikkomaisemista vehreisiin sademetsiin ja välillä käväistään kaupunkiympäristössäkin.

Jatkossa on Ubisoftilta luvattu lisää moninpelikenttiä, mahdollisesti jopa yksinpelikampanjoita, imuroitavaksi Content Download -palvelun avulla.

PC-VERSIO KALPENEE
Heti hienon ja tunnelmia nostattavan alkutrailerin jälkeen nousee eteen tuttu ja aikaisemmin kankeaksi havaittu käyttöliittymä. Vanhasta muistista homma kuitenkin pelaa ja puolustukseksi täytyy sanoa, että valikot toimivat huomattavasti nopeammin kuin alkuperäisessä Ghost Reconissa.

Malttamattomana syöksyn heti moninpelin puolelle ja yritän löytää itselleni kotimaista peliseuraa. Peliin liittyminen onnistuu tällä kertaa nopeasti ja ilman ongelmia, niinkuin pitääkin. Pian alkaakin nopea totuttelu uusiin karttoihin ja aseisiin. Vanha lempiaseeni 7.62mm Rifle osoittautuu edelleen tarkaksi ja tappavaksi ystäväksi, mutta nopeasti selviää myös, että ballistiikan mallinnusta on muutettu alkuperäisestä pelistä. Sen lisäksi että osumatarkkuutta on räplätty, osumia voi nyt helposti ottaa muutaman, ennen kuin henki lähtee. Tämä voi olla myrkkyä Ghost Recon veteraaneille, mutta ei kuitenkaan riitä pilaamaan hyvää peliä.

Graafisesti peli on paremman näköinen, parhaimmillaan jopa loistava. Pelimoottori on edelleen sama vanha, mutta yleisilme on värikkäämpi ja monipuolisempi. Varsinkin osa viidakkokentistä on todella onnistuneita ja välillä onkin erittäin vaikeaa erottaa vastustajia tiheän kasvillisuuden seasta. Piirtoetäisyys on laajoista kentistä huolimatta suhteellisen hyvä, samoin ruudunpäivitys on saatu pysymään tyydyttävänä. Kenttäsuunnittelu on PC-versiolle uskollinen, mutta selkeän voiton vie Xbox-version uusi äänimaailma. Lähes suurin osa ase- ja efektiäänistä on uudelleen digitoitu aidoista lähteistä, ja ne kuulostavat todella uskottavilta. Mikäli omistaa kotiteatterilaitteiston, joka tukee Dolby Digital 5.1 ääntä, voi helposti kuvitella olevansa oikeasti viidakossa sotimassa erilaisten eläinten ja trooppisten äänien keskellä. Aseäänet ovat raskaita, eivätkä tasoa nallipyssy.

Moninpeli onnistuu paremmin kuin aikaisemmin, lähinnä vakaammin toimivan nettikoodin ansiosta. Täydellinen se ei kuitenkaan vieläkään ole, pelaaja voi esimerkiksi joutua välillä resetoimaan Xboxinsa tai lentää ulos kesken pelisession ilman pätevää syytä. Tämä aiheuttaa oikeutettua turhautumista, mutta yleisvaikutelma moninpelistä vaikuttaa hyvin toimivalta ja vakaalta. Alkuperäiseen verrattuna on myös tehty pieniä parannuksia, esimerkiksi pelaajat näkevät pelin aikana, kuka on milloinkin äänessä ja aikaisemmin niin tuttua lagia ei ilmene juuri lainkaan. Nämä olivat juuri niitä uudistuksia, joita todennäköisesti odotettiin eniten, eikä pahoja pettymyksiä tämän suhteen tule.

Yleiseksi riesaksi asti kehittynyt glitchaus ja huijaaminen on myös vähissä, sillä kenttäsuunnittelua on parannettu ja bugeja on jaksettu etsiä, ennen pelin virallista julkaisua. Ajan myötä bugeja löytyy varmasti enemmän, mutta toistaiseksi peli vaikuttaa melko hyvin loppuunhiotulta.

Moninpelimuodot ovat valitettavasti samat vanhat, sekä team- ja solotaisteluissa, vaikka useassa lähteessä onkin mainostettu Island Thunderin sisältävän uusia pelimuotoja. Allekirjoittanut ei näitä kuitenkaan löytänyt ja toimivammat pelimuodot ovatkin edelleen Siege (määrätyn paikan suojelu) sekä Last Man Standing (deathmatch).

Uutta on myös moninpeliin lisätty statistiikka, joka kertoo omalla tavallaan siitä kuka on paras pelaaja. Statistiikka on jaettu ryhmittäin, kiväärimiehille, tarkka-ampujille ja konetulimiehille löytyvät omat taulukkonsa. Pisteitä saa tapoista, voitoista ja osumatarkkuudesta. Taulukot resetoidaan säännöllisin väliajoin, jotta pelin eri aikaan hankkineilla on yhtäläinen mahdollisuus nousta listakärkeen.

YKSIN VAI JOUKOLLA?
Yksinpelikampanja sisältää siis kahdeksan eri tehtävää, jotka vaihtelevat vihollisjoukkojen tuhoamisesta panttivankien pelastustehtäviin. Kampanjan pelaa läpi nopeasti parissa päivässä, veteraani kahlaa tehtävät juoksemalla läpi jopa yhdessä päivässä. Vaikeimmalla tasolla joutuu tosin hankaluuksiin helposti, ja mikä parasta, tekoälyä on parannettu roimasti vanhaan Ghost Reconiin verrattuna. Viholliset eivät enää päättöminä juokse kohti, vaan hakeutuvat esimerkiksi puiden taakse piiloon ja suojautuvat.

Yllätyin suuresti kun heti ensimmäisessä tehtävässä huomasin olevani ansassa, kun omien joukkojen taakse oli tullut lisää viholaisia, eikä keskellä huumeplantaasia ollut oikein paikkoja mihin suojautua. Paikalle tulee myös apuvoimia helposti, onneksi omien tiimikaverien tekoäly ja tarkkuus ovat kohdallaan, pelastaen monta kiperää tilannetta.

Omat joukot muodostuvat maksimissaan kuudesta eri hahmosta, joilla on jokaisella omat erikoistaitonsa. Onnistuneesti suoritetun tehtävän jälkeen saa lisäpisteitä joilla voi parannella esimerkiksi omiensa ampumatarkkuutta tai kestävyyttä.

Jokaisessa tehtävässä on myös bonuksena mahdollista saada yksi erikoishahmo avattua, joilla on käytettävissään parempia aseita. Omat joukot on jaettu kahteen eri joukkueeseen, jolle toisista voi antaa käskyjä komentokartan kautta. Pelaaja voi pelata tietysti vain yhtä hahmoa kerrallaan, ja varmin tapa saada tehtävät kunnialla läpi on hoitaa tehtävät itsenäisesti. Mukana on myös uusia ajoneuvoja, jotka tosin ilmestyvät paikalle vain, jos vihollisjoukot kaipaavat apuvoimia.

Itselläni oli varsin hauskaa, kun jäin keskellä peltoa vihollisten ohjaaman lava-auton alle ja sotilaani kuoli siihen paikkaan. Vaikka yksinpeluukampanja jää varsin lyhyeksi kokemukseksi, on se varsin hyvin suunniteltu ja tarina kulkee mainiosti siinä sivussa.

YHTEENVETO
Island Thunder on kokonaisuutena erinomainen, ja voisi sanoa että se on jopa enemmän kuin pelkkä lisälevy. Parannuksia on tehty paljon, loistavat kentät ja moninpelaamiseen tehdyt korjaukset tekevät tästä pakko-ostoksen jokaiselle Xbox Liven omistajalle.

Yksinpelaajalle ei hupia riitä ehkä tarpeeksi, mutta sellaiseksi sitä ei ole tarkoitettukaan. Lisää sisältöä toivottavasti tulee nopeasti ladattavaksi, jolloin peli pysyy tuoreena. Vaikka alkuperäinen peli on vanha, tekee tämä lisälevy siitä taas mielenkiitoisen. Mikä parasta, lisälevyn hinta on täällä Suomessa vain noin 35-45 euroa, joten se on takuulla hintansa arvoinen hankinta.