Ultra Street Fighter IV (PS4)

Kirjoittanut: Livegamers

24.06.2015

Vuonna 2008 kauppojen hyllyille ilmestynyt Street Fighter IV saavutti välittömästi massiivisen suosion taistelupelien markkinoilla, eikä Namco ole päästänyt otetta lipsumaan seitsemän vuoden aikana hetkeksikään. Sittemmin pelistä on julkaistu kolme päivitettyä versiota, joista viimeiseksi jäävä Ultra Street Fighter IV ilmestyi edellisen sukupolven konsoleille ja PC:lle keväällä 2014. Uuden sukupolven remasteroinnit ovat nyt muodissa, ja myös USFIV kääntyi uudelle Playstationille. Kysyntää on, mutta kuinka käännöstyöstä lopulta suoriuduttiin? Tässä arvostelussa keskitytään lähinnä version ominaispiirteisiin, jotka eroavat alkuperäisestä. Etinin viiltävä analyysi edellisen sukupolven Ultrasta on luettavissa täältä.

Paljon melua…

Pelillisesti Playstation 4 -käännös ei eroa alkuperäisestä muuten kuin teknisesti; ruudunpäivitys sai korotuksen 60 fps -tasolle, ja uusi resoluutio on 1080p. Tämän tylsemmin ja suoremmin ei muutoksia voi enää esittää, mutta muuta esiteltävää ei juurikaan ole. Kyseessä on suora porttaus uudelle pohjalle samasta vanhasta tuotteesta, vaikka kyseessä onkin viimeisin paketti kaikkine saatavilla olevine asuineen ja lisäosineen. Kaikki 44 hahmoa ovat mukana kaikissa sateenkaaren väreissä, mutta mitään uutta ja ennennäkemätöntä ei valitettavasti ole tarjolla. Sisällöltään peli on toki edelleen keskivertoa taistelupeliä monipuolisempi, ja pelimekaniikan salojen avaamiseen sisältyy roppakaupalla aikaa, hermoja, hiertymiä ja ohjaimia. Tasapaino taistelijoiden välillä on ihailtavalla tasolla, eikä yksikään tunnu ylivoimaiselta. Hyvä pelaaja pieksee mennen tullen satunnaisesti nappeja takovan aloittelijan, eikä mikään tunnu paremmalta kuin vastustajan kurmottaminen tarkkaan harjoitellun liikesarjan voimalla. Eikö tämän version siis pitäisi löytyä jokaisen taistelupelien ystävän hyllystä? Valitettavasti ei.


…tyhjästä.

Playstation 4 -käännös kajautettiin ilmoille joulukuussa 2014, ja odotus oli kova, jotta vanhan konsolin saisi vihdoinkin siirtää pois paraatipaikalta. Hypeä kasvatettiin ilmoittamalla, että Playstation 4 on tämän vuoden EVO-turnauksen virallinen alusta USFIV:n puolella, jota pidetään yhtenä skenen kuninkuuslajeista. Kaiken piti olla hyvin ja version oli tarkoitus keventää Street Fighter vitosen odotusta merkittävästi. Näin ei kuitenkaan lopulta käynyt. Käännöksen tuuttasi pihalle pienempi, Capcomiin kuulumaton tiimi, jota oli tuloksesta päätellen painostettu melko vahvasti testausvaiheessa. Lopulliseen julkaisuversioon jäi aimo määrä graafisia bugeja, ääniongelmia, kankeat valikot ja taustojen sahalaitoja. Pahimmat ongelmat löytyvät silti pelattavuudesta, jossa on havaittavissa input-lagina tunnettavaa viivettä komentojen antamisessa. Muutaman framen viive ei tunnu merkittävältä, mutta tämän tason taistelupelissä ajoitukset lasketaan sekunnin murto-osissa, joten kyseessä on erittäin olennainen osa pelimekaniikkaa. Myös nettikoodi on saanut paljon lokaa niskaansa, kun toimivuus on selkeästi heikompi kuin edellisen sukupolven versiossa. Tällaiset yksityiskohdat tekevät versiosta selkeästi raskaamman pelata, joten genren harrastajien ei kannata vielä haudata edellisen sukupolven versiota ullakolle.

Ei mikään ruusu, mutta kukkii se perunakin

Todennäköisesti viimeiseksi versioksi Ultra Street Fighter IV:stä jäävä käännös jättää suuhun rahastuksen karvaan sivumaun. Versio on selkeästi kiiruhtamalla käännetty nostamaan vuoden päässä siintävää viidennen osan hypetystä ja konsolin myyntiä taistelupelien ystäville. Päivityksillä saadaan varmasti pahimmat ongelmat taltutettua ja peli saadaan vielä hyväksyttävään kuntoon ennen seuraavan osan julkaisua, mutta näin puolivillaista käännöstä ei olisi pitänyt päästää markkinoille. Sarjalla on niin vahva maine taistelupelien skenessä huoliteltuna ja viilattuna, että turha nimen tahraaminen voi kostautua myöhemmin. Vaikka uusia pelejä julkaistaan jatkuvasti ”keskeneräisinä”, niin suoran käännöksen ei sitä pitäisi missään nimessä olla.

PÄIVITYS 23.7.2015: Koska kyseessä on ainoastaan digitaalisesti julkaistu julkaisu, on kohtuullista myös mainita nykytilanne. Ahkeran päivittämisen jälkeen PS4-versio on saatu toimimaan huomattavasti jouhevammin, eikä bugeja enää ole havaittavissa. Nopean katsauksen jälkeen nettipelistä löytyi vielä pieniä yhteysvaikeuksia, mutta suurin osa ongelmista loisti poissaolollaan. Päivitysten myötä kokonaisarvosanaa voidaan hyvillä mielin nostaa ansaitulle tasolle.