Unravel

Kirjoittanut: Livegamers

17.03.2016

Unravel on aiemmin lähinnä huonoja Move-urheilupelejä tehtailleen pienen ruotsalaisen Coldwood Interactiven käsialaa. Peli esiteltiin suurelle yleisölle ensimmäisen kerran vuoden 2015 E3-messuilla. Tuolloin silminnähden hermostunut Martin Sahlin antoi varsin henkilökohtaiselta tuntuvan esittelyn pelille, mutta tuskin kukaan osasi tuolloin aavistaa, miten sympaattinen pelistä lopulta tulee, sillä esittelystä ei jäänyt juuri mitään mieleen tärisevän ruotsalaisen lisäksi. Peliä voisi erehtyä luulemaan pieneksi indie-tuotannoksi, jos julkaisijana ei toimisi massiivinen EA. Onkin mukava nähdä suuren julkaisijan ottavan edes pieniä riskejä ainaisten räiskintöjen ja urheilupelien lisäksi.

Pieni suuri seikkailu

Unravel kertoo sympaattisen lankakeräolio Yarnyn seikkailusta läpi kuvankauniiden ruotsalaismaisemien. Pelin punaisena lankana (pun intended) toimii matka läpi pienen maalaiskylän tapahtumien vuosien saatossa. Eräänlaisen keskusmaailman virkaa toimittaa vanhan isoäidin koti, ja tasot on jaettu hyllyiltä löytyviin valokuviin. Ratkaisu toimii hyvin, ja tarinan edetessä irrallisilta tuntuvista tapahtumista muodostuu selkeä juonikaari.

Juonta edistetään lisäksi aina tason läpäisyn jälkeen aukeavilla valokuvilla, jotka valottavat hyvin tapahtumia. Kuva siis vastaa tässä tapauksessa tuhatta sanaa, sillä pelissä ei ole laisinkaan dialogia ja kirjoitettujakin sanoja vain muutamia lauseita. Yarnya ohjastetaan läpi eri vuodenaikojen ja kylää mullistaneiden tapahtumien. Unravel ei ole erityisen pitkä peli, mutta tässä(kin) tapauksessa laatu korvaa määrän, ja jokainen pelin tasoista on mieleenpainuva ja omaa oman tyylinsä. Oli se sitten talvisen metsän läpi tarpomista tai ympäristökatastrofin seurausten välttelyä. Yarny on sankarina hyvin sympaattinen ja kun tämä yhdistetään harvemmin peleissä nähtyihin maisemiin, saadaan jotain todella erilaista ja yllättävän koskettavaa.

Lankapuzzleja

Peli rakentuu pitkälti Yarnyn langan riittoisuuden varaan. Eteenpäin pääsee vain niin pitkälle kuin mihin Yarnyssa oleva lanka riittää, ja suurin osa puzzleista rakentuukin seuraavan langanpätkän luokse pääsemisen ympärille. Normaalin juoksemisen ja hyppelyn lisäksi Yarny osaa käyttää lankaansa lassona, kiinnittää sen valmiiksi merkittyihin kohtiin ja käyttää sitä kiipeämisen apuna. Fysiikkapohjainen langanmallinnus mahdollistaa myös sen, että Yarnyn saa pahasti solmuun yrittämättäkin. Useamman kerran jäikin senteistä kiinni, etten olisi päässyt seuraavalle jatkolangalle asti ja jouduin pakittamaan pitkiäkin matkoja ja etenemään hieman toista reittiä puzzlen läpi. Pelin puzzlet eivät suurimmaksi osin ole erityisen vaativia ja oikea etenemisreitti avautuu viimeistään muutaman yrityksen jälkeen. Pientä pohtimista kuitenkin vaaditaan ja jäinpä kerran pelin aikana jopa täysin jumiin ja jouduin lunttaamaan oikean ratkaisun. Fysiikka toimii pääasiassa mallikkaasti, mutta aina ajoittain lanka käyttäytyy täysin fysiikanlakien vastaisesti. Parhaimmillaan unohdin täysin pelaavani peliä Yarnyn seikkailuihin uppoutuessani, mutta pahimmillaan meinasin heittää ohjaimen ikkunasta ulos. Valitettavasti raivostuttavimmat kohdat sijoittuvat tarinan kannalta koskettavimpiin kohtiin ja tämä rikkoo pahasti muuten hyvin toimivaa rytmitystä. Saman kohdan toistaminen kymmenen kertaa vähentää tunteikkaaksi tarkoitetun kohtauksen tehoa dramaattisesti. Suurimmaksi osin peli on kuitenkin hyvin tasapainossa haastavuutensa kanssa. Pelaajan virheiden lisäksi Yarnyn suurimmaksi uhaksi muodostuvat niin hiiret, ravut kuin linnut. Coldwood Interactive onkin näiden avulla luonut muutamia todella vauhdikkaita hetkiä normaalisti melko rauhalliseen peliin. Onneksi Yarnya on kuitenkin ilo ohjata eikä mikään hyppy jää kontrolleista kiinni.

Audiovisuaalista onnistumista

Aivan ensimmäinen asia, joka Unravelista jää mieleen, on sen uskomattoman kaunis ulkoasu. Maisemat on mallinnettu tarkkuudella, jota ei aivan osaa tämän tyyliseltä peliltä odottaa. Myös Yarnyn animaatiot ovat huippuluokkaa. Yarny ei ole iso olio, joten kamera on hyvin lähellä maanpintaa ja kaikki normaalisti vähemmälle huomiolle jäävät seikat maastossa on mallinnettu todella uskottavasti. Pelissä on myös näyttävä syvyysvaikutelma, jota jäin useampaan otteeseen ihastelemaan. Etenkin metsäisiin maisemiin sijoittuvissa kohdissa taustalla näkyy usein metsän elämää. Audiopuoli koostuu niin ikään erinomaisesta musiikkiraidasta, joka muuttuu hienovaraisesti pirteästä viulunvingutuksesta melankolisempaan pelin edetessä. Muuten ääniraita koostuu ympäristön äänistä ja tuulen suhinasta. Äänet ovat tarkoituksella taka-alalla ja pääpaino on erinomaisella musiikilla. Teknisestä toteutuksesta peli ansaitsee täyden kympin, sillä niin vaikuttava ilmestys se on.

Yarnyn pieni suuri seikkailu iski allekirjoittaneeseen melkoisella voimalla. Peräti niin voimakkaasti, että pelasin pelin yhdeltä istumalta läpi. Peli ei ole missään nimessä täydellinen, mutta söpöä ja sympaattista puzzle-tasoloikkaa etsivälle se on aivan omiaan. On myös ilo nähdä pitkästä aikaa 2D-tasoloikkaa ilman turhia syvyyskikkailuja. Kaiken kaikkiaan itselleni jäi pelistä hymy huulille. Unravel on yksi niistä peleistä, joiden pelaamisesta tulee yksinkertaisesti hyvälle tuulelle.