Wolfenstein 2: The New Colossus

Kirjoittanut: Livegamers

02.01.2018

Wolfenstein oli osana ensimmäisen persoonan ammuntapelien syntymisessä. MachineGames on osannut tuoda taidokkaasti vanhan jermun moderniin videopelikenttään ja jatkaa taivaltaan uudessa Wolfenstein 2: The New Colossus -pelissä. Ei tarvitse lukea muuta kuin Wolfenstein ja tietää, että barbaarien natsien niittaaminen on taattua.

Blazkowicz on loukkaantunut pahoin kukistettuaan pahan natsiupseerin, Wilhem Strassen ja hänen ison, ilkeän ja ruman natsirobotin. Kolmannen valtakunnan uudeksi suunnannäyttäjäksi on noussut Irene Engel, jolla on maksamattomia kalavelkoja Blazkowiczille, koska hän surmasi Engelin aviomiehen. Kapinalliset pelastavat Blazkowiczin Engelin kynsistä kaapatulla ydinsukellusveneellä, josta on tullut heidän uusi tukikohtansa. Wolfenstein: New Orderissa Blazkowicz ja kapinalliset tekivät selvää natsien aikeista Euroopassa, nyt on aika palata kotiin ja tuhota pahojen sotilaiden aikeet Yhdysvalloissa. Natsit ovat kukistaneet Yhdysvallat toisessa maailmansodassa atomipommilla ja vastarintaliike on enemmän kuin mielissään Blazkowiczin tarjoamasta tuesta natseja vastaan. On aika siirtyä mustan huumorin täytteiseen taisteluun USA:n maaperällä keskellä hippien ääriliike villitystä.

Verta, hikeä ja suolen kappaleita

Wolfenstein 2: New Colossus ei poikkea edellisistä peleistä paljoakaan, mutta miksi muuttaa jo valmiiksi hyvää peliä. Tarina lähtee hieman hitaasti käyntiin, mutta tovin pelaamisen jälkeen peli imee pelaajan sisälleen. Tarina koostuu spekuloinneista että Saksa olisi voittanut toisen maailmansodan ja mukaan mahtuu kaikki stereotypiat sekä salaliittoteoriat kuorrutettuna raivokkaan hauskalla mustalla huumorilla. Taistelukenttinä toimivat niin Area 51, kuin National Mall. Ramboilun lisäksi Wolfensteinissa tuodaan päähenkilö Blazkowicz inhimillisempään muottiin. Blazkowiczin lapsuuden kautta tuodaan esille rohkean natsitappajan pahimpia pelkoja ja kauhukuvia, jotka antavat päähahmostamme inhimillisemmän vaikutelman.

Pelattavuudesta ei ole paljoa sanottavaa, sillä se on herkkää ja sormiin sopivaa, eikä pienenkään mokan tekevä pelaaja voi syyttää tyhmästä kuolemasta muita kuin itseään. Aseet ovat saaneet pientä hienosäätöä ja uutta ulkomuotoa, sekä toimivat paikoitelleen paremmin kuin edellisessä pelissä. Vauhdikkaissa taisteluissa aseen vaihtaminen toiseen käy edelleen aika kömpelösti ja suurin osa kuolemista johtuu aseen vaihtamisesta väärään aikaan väärässä paikassa. Pelaajalta vaaditaan vaikeissa tasoissa nopeita refleksejä sekä liipaisinherkkää sormea. Positiivista on myös se, että kaikki aseet on edelleen kehitetty natsi-post-apocalyptiseen maailmaan, eli kaikki aseet on kehitelmiä toisen maailmansodan aikaisista aseista, kuten STG-44:stä ja Lugerista.

Captain Sisu

Moninpeliosuuden puututtua tarinaan on panostettu sitäkin enemmän, niin tarinan kuin pelattavuudenkin kanssa, eikä peli jää monipeliä kaipaamaan. Tasot eivät kuitenkaan pidä sisällään mitään isoja ratkaisupulmia, vaan pelin henki menee siinä, että mitä enemmän natseja saat tuhottua, sen parempi. Jotkut tasot on luotu överiksi, mutta onneksi se tehdään tällöin todella överiksi ja pelikokemus jatkaa vain kasvamistaan. Wolfenstein eroaa muista first person shootereista ehdottomasti vaikeustason perusteella. Peli on todella haastava, jopa normaalilla vaikeustasolla ja pakottaa paikoitellen kehittyneemmänkin pelaajan vaihtamaan tason hetkeksi helpolle, varsinkin kun kokonainen natsiarmeija yrittää saada sinut hengiltä valtiopäivätalolla.

Wolfenstein 2: New Colossus on todella uskollinen vanhoille peleilleen ja pitää sisällään paljon erilaisia Easter Eggejä. Tarinan lisäksi pelaaja voi kerätä erilaisia esineitä, kuten natsikultaa, keräilykortteja ja lokinauhoja. Pelissä voi pelata jopa perinteistä Wolfenstein 3D:tä, jos moderni ammuskelu alkaa tökkiä. Ruotsalaiset pelikehittäjät muistivat meitä suomalaisiakin. Wolfensteinista löytyy Kati Outinen Ritva Tuomivaaran roolissa puhumassa luovasti sekoittaen suomen ja englannin kieltä, joka tietenkin pitää sisällään suomalaisia sivistyssanoja. Wolfenstein 2: New Colossus Quentin Tarantinon elokuvista pitävälle on taattu pelisuositus.