Lisää lukemista
Artikkelit samalta kirjoittajalta
12.10.2016 Testissä PlayStation VR
08.12.2015 Joulukalenterin 8. luukku: Fable
14.05.2015 State of Decay: YOSE lisäosat
19.11.2014 Peliarvostelu: Farming Simulator 2015 (PC)

Lisää lukemista
Uusimmat artikkelit
10.04.2018 Call of Duty: WWII The Resistance
13.02.2018 Arvostelussa Resident Evil 7: Biohazard: Gold Edition
07.02.2018 Arvostelu: ARK Survival Evolved
16.01.2018 Arvostelu: Blue Blackout Spark SL -mikrofoni
09.01.2018 Arvostelu: Destiny 2: Curse Of Osiris
12.09.2017 Arvostelussa: WD My Passport ulkoinen kovalevy
28.08.2017 Arvostelussa HORI RAP 4 Real Arcade Pro 4 Kai PS4 (PS4-015E)
27.07.2017 Arvostelu: Riptale (PC)
17.06.2017 Vuoden 2017 E3-messujen satoa
20.03.2017 Kurkistuksia Mass Effect maailmankaikkeuteen

Uusimmat peliarvostelut
Viralliset arviot, kaikki lajityypit
90/100 - God of War
             19.04.2018
90/100 - Ni no Kuni II: Revenant Kingdom
             12.04.2018
79/100 - Kingdom Come: Deliverance
             29.03.2018
60/100 - Sword Art Online: Fatal Bullet
             20.03.2018
93/100 - Monster Hunter: World
             06.03.2018

Aikamme eeppisimmät pelimusiikit osa 1: Teemakappaleet

Kirjoittaja Ouch, julkaistu 18.09.2016
 

Pelimaailma on täynnä erilaisia musiikillisia taideteoksia. Vaikka lähes jokainen musiikkiraita on vaatinut taakseen työtä, vaivaa ja rahaa, on vain kourallinen niistä noussut eeppisiin ja legendaarisin mittasuhteisiin. Otan tässä yhden henkilön ─ minun ─ näkökulman ja mielipiteen pelimaailman eeppisimpiin musiikkituotoksiin. Tässä ensimmäisessä osassa nostan pöydälle pelimaailman teemakappaleet, jotka ovat syystä tai toisesta jääneet mieleen ja nousseet pelimusiikkien legendoiksi. Luonnollisesti lista olisi äärimmäisen pitkä, joten monet helmet täytyi jättää pois listauksesta. Kappaleet ovat suurin piirtein ajallisessa järjestyksessä, joten sen suurempaa merkitystä listauksen järjestyksellä ei ole. Eiköhän aloiteta.

Doom

Melkein voisi sanoa, että tästä se kaikki alkoi. Ja tuskin saan kamalasti vettä niskaan, jos kehtaan kutsua tunnaria pelimaailman ikonisimmaksi. Teemakappale sai uusintakäsittelyn pelin tuoreimmassa versiossa, mutta jätetään se mainitsematta, sillä se oli suoraan sanottuna doomed.

Duke Nukem

COME GET SOME. Ei tämäkään kyllä kauheasti edeltävästä jälkeen jää. Duke Nukemin kitarariffit Megadethin tahtiin tykittävät pelisarjan lähes jokaisessa osassa miltei muuttumattomana. Mitä sitä hyvää muuttamaan, kun ei oikein paremmaksikaan voi pistää.

Donkey Kong Country

Tämä svengaava viidakkoboogie on varmasti monelle 90-luvun pelaajalle tuttu. Donkey Kong Country nousi Nintendon SNES-konsolin yhdeksi merkittäväksi ikoniksi. Sitä teki myös sen teemakappale, joka alkaa rauhallisella midi-säestyksellä ja voimistuu svengaavaksi rummutteluksi.

Pokémon

Pikkuruisesta kaiuttimesta raikanut piipittävä sävelmä soi varmaan jokaisen vuosituhannen vaihteen aikaisen Pokémon-fanin korvissa yhä tänäkin päivänä. Sama melodia onkin jatkanut pelistä toiseen aina tuoreimpaankin Pokémon-peliin asti, tosin hieman lisämausteita nauttineena.

Worms

"Incomiiiing!" ja rytmikäs armeijahenkinen rummutus säestivät tätä korvamatoa (pun intended) kohti legendan titteliä. 90-luvun pelaajille pitäisi olla ehdottoman tuttu. Tämäkin teemakappale sai kunnian kaikua pelisarjan tulevissakin osissa remixattuna.

Red Alert 2

2000-luvun alku toi mukanaan yhä enenemissä määrin raskaammalla rockilla höystettyjä alkutunnareita. Red Alert 2:n yksi monista tunnusomaisista musiikkiraidoista pitää sisällään eri kielisiä sotaisia huudahduksia tehden siitä entistä raskaamman ja eeppisen. Kuten moni varmaan arvaakin, artikkelin toisessa osassa kuullaan takuuvarmasti eräs pelin kappaleista...

Battlefield

2000-luvulla toiseen maailmansotaan sijoittuvat räiskintäpelit olivat kuumaa kamaa. Jokaisesta tekeleestä löytyi varmasti tunnelmaan sopiva teemakipale, mutta vain yksi oli erottuva joukosta. Battlefield poikkesi massasta tekaisemalla hidastempoisen orkesterisoitannan sijaan rytmikkäämmän sävelmän. Homma tuntui toimivan, joten samaa kappaletta käytettiin sarjan tulevissakin osissa, tosin aina aikaan sopivalla miksauksella kuorrutettuna.

Metal Gear Solid 2

Hyvinkin usein peli onnistuu teemakappaleellaan liimaamaan pelaajan kuuntelemaan sen loppuun asti, ennen kuin viitsii aloittaa pelaamisen. Metal Gear Solid 2 oli ensimmäisiä, joka sai minulle sen aikaan. Eeppinen orkesterisävellys saa aikaan kylmät väreet joka ikinen kerta. Et voi olla kuuntelematta loppuun. I dare you.
Artikkelin kirjoitus jäi hetkeksi kesken, kun täytyi fiilistellä biisi pariin otteeseen läpi.

Halo

Orkesterilla ja kuorolla saa todella usein aikaan tarpeeksi mahtipontisen ja tunnusomaisen tunnuskappaleen, josta peli tulee tunnetuksi. Halo ei tee tässä asiassa poikkeusta, vaan päinvastoin liitti tunnuskappaleensa niin komeasti peliin, ettei kumpaakaan voi kokea täysillä ilman, että edes ajattelee sitä toista. Loistava sävellys sai kunnian koristaa lähes jokaista pelisarjan ääniraitaa aina pienillä muutoksilla höystettynä.

Skyrim

Päätän artikkelin tämän vuosikymmenen eeppisimpään tuotokseen. Orkesterin mahtipontiset sävelmät ja mieskuoron lohikäärmekieliset huudot tekevät kyllä kunniaa muutenkin legendaariselle pelille. "Dovahkiin, Dovahkiin, naal ok zin los vahriin." Tarvitseeko enempää kertoakaan?


Tällaista tällä erää. Heitä kommenttikenttään oma ehdotuksesi tämän listan jatkoksi.
Artikkelisarjan seuraavassa osassa katsastetaan pelien soundtrack-kappaleita.


  --Ouch

Kommentit

deftfin about 1 vuosi sitten
+1

Suurimman osan ns. eeppisimmistä soundtrack-hetkistä koki natiaisena Super Nintendon kera. Ei siis sillä etteikö nyt vaikkapa tuo Skyrimin "teema" olisi jo todettu eeppiseksi/ikoniseksi. Kaiken kaikkiaan ne biisit/taustamusiikit jotka menevät ihon alle on jo kuultu aikoja sitten. Overwatchissa on kyllä hyvät/tarttuvat melodiat.


Anyways: Final Fantasy VI, Secret of Mana, Super Mario 64, Legend of Zelda: Wind Waker....kaikkea tuommoista Nintendon konsoleilla kuultua. Phoenix Wright-peleissä on kyllä kanssa aika eeppistä korvamatoa. Äh, hirveän vaikeaa sanoa kun nykyään isoissa(kaan) peleissä ei meinaa oikeasti olla muuta kuin taustaäänimattoa. Jos sä katsot/kuuntelet hetken Destinya niin jopa nostattaa tunnelman kattoon, mutta se onkin Bungien, öhöm, taikaa (että jopa ilman Martin O'Donnellia onnistuttiin). Fable-sarjassakin oli kyllä todella hyvät fantasia-/keski-aika/perustolkien-muzakit ja Rarelta löytyy lapsellisempaan meininkiin korvamatoilua.

Johnny-Oh about 1 vuosi sitten
+1

Zeldan gerudo valley, giana sistersin teema, morrowindin musat, child of lightin koko soundtrack, ori and the blind forestin light of nibel(?)... Ja vaikka peliä ei ole vielä julkaistu niin mitä soundtrackia kuunnellut niin horizon zero dawn on huikea.

MavorsXXX about 1 vuosi sitten
+1

Mainitsitkin jo muutaman, mutta itse haluan vielä korottaa tuota deftfinin mainitsemaa Destinyä. Siinä on oikeasti ehkä eeppisimmät musiikit, mitä olen ikinä kokenut missään pelissä. Voittaa jopa Skyrimin.


Itselleni kovimmat biisit varmaan löytyvät Final Fantasy -pelisarjoista. Varsinkin kuudes ja seitsemäs osa, joissa on erittäin mieleenpainuvaa settiä (Sephirothin taistelumusiikki sekä Cosmo Canyon). Eikä pidä unohtaa Chocobo-tunnaria, joka on mukana lähes jokaisessa sarjan pelissä.


Yksi ikonisimmista biiseistä, jota ei listalta löytynyt, on myös Megaman 2:n Dr.Wilyn linnan tunnari.


Harvemmin nykyään tuppaa eteen tulemaan biisejä, jotka jäisivät pahemmin mieleen. Tai sitten en vain keskity niihin niin paljoa, mitä nyt tietysti ne huonoimmat ja itseääntoistavimmat kyllä jää mieleen.

Phantom about 1 vuosi sitten
+1

Hyvä artikkeli. Megadethin säveltämälle Duke Nukem teemalle kyllä massiivinen peukku. Tullut kuunneltua joskus kovastikkin. Final Fantasy seiskassa oli omasta mielestä pelisarjan parhaat musat. "Let the battles begin!" jäänyt monet kerrat soimaan päähän.


Voisin omalta kohdalta lisätä tuohon vielä Red Alertin ensimmäisen "Hell Marchin" ja Soldatin opening themen.


Jos näistä uudemmista peleistä pitää antaa tunnustusta jollekkin, niin Witcher 3:ssa oli varmaan kokonaisuutena tunnelmallisimmat musasoinnit ikinä. Varsinkin "The Fields of Ard Skellig"

Ouch about 1 vuosi sitten

Huomioikaa, että keräsin tähän osaan vain teemakappaleet, eli pelien ns. Main Themet. Seuraavaan osaan tulossa sitten pelin sisäisiä soundtrack-kipaleita, joissa todellakin mainitaan Hell March sitten ;)

Turre85 about 1 vuosi sitten

Journey to silius. Ainakin itsellä tulee lähes heti mieleen ku puhutaan eeppisistä musiikeista.

takaisin