Lisää lukemista
Artikkelit samalta kirjoittajalta
20.03.2017 Kurkistuksia Mass Effect maailmankaikkeuteen
04.05.2016 Nathan Drake – kartoittamattomien korpimaiden sankari
02.02.2016 Tom Clancy's sarjan tie sukellusveneestä The Division betaan
23.07.2015 World of Tanks pikaopas

Lisää lukemista
Uusimmat artikkelit
16.01.2018 Arvostelu: Blue Blackout Spark SL -mikrofoni
09.01.2018 Arvostelu: Destiny 2: Curse Of Osiris
12.09.2017 Arvostelussa: WD My Passport ulkoinen kovalevy
28.08.2017 Arvostelussa HORI RAP 4 Real Arcade Pro 4 Kai PS4 (PS4-015E)
27.07.2017 Arvostelu: Riptale (PC)
17.06.2017 Vuoden 2017 E3-messujen satoa
20.03.2017 Kurkistuksia Mass Effect maailmankaikkeuteen
21.02.2017 Tunnelmia Horizon Zero Dawnin esittelytilaisuudesta
16.02.2017 Call of Duty: Infinite Warfare Sabotage (DLC)

Uusimmat peliarvostelut
Viralliset arviot, kaikki lajityypit
68/100 - Friday the 13th: The Game
             22.01.2018
85/100 - .hack//G.U. Last Recode
             04.01.2018
85/100 - Wolfenstein 2: The New Colossus
             02.01.2018
90/100 - Call Of Duty: WW2
             19.12.2017
88/100 - Ruiner
             14.12.2017

Ennakkovilkaisussa Team 17 ja Playtonic Gamesin tuleva Yooka-Laylee -peli

Kirjoittaja Ramtoi, julkaistu 13.02.2017
 

Team 17 ja Playtonic Games ovat tuomassa monialustapeliä nimeltä Yooka-Laylee pelattavaksi tämän vuoden huhtikuussa. Livegamersille tarjoutui tilaisuus testata pelin Toybox-demoa.

Yooka-Laylee kuuluu niihin ilmiöihin, jotka onnistuivat saamaan yleisön rahoituksen. Kickstarter-projekti pyysi alunperin 200 000 euroa pelin kehitykseen, mutta lukema tätä kirjoitettaessa on jo liki 2,5 miljonaa ja lahjoittajia on yli 70 000. Toki pyytäjinä on jo pelimaailmassa tunnetut tahot, mutta luvut ovat silti kunnioitusta herättävät ja kertovat pelaajien kiinnostuksesta peliin.

Miami Vice

Mistä sitten on kyse? Yooka (vihreä liskomainen otus) ja Laylee (isonenäinen ja violetti, naispuolinen lepakko) jättävät kodin turvan Haaksirikkolahdella löytääkseen ”Sivustot”, joita tarvitaan pysäyttämään Iso-B:tä ja Tri Quackia imemään koko maailman kirjallisuutta ja muuttamaan ne puhtaaksi voitoksi. Näin siis kerrotaan pelin juonikuvioista, nyt pelattavaksi saatu demo ei vielä anna mitään viitteitä tarinasta.Demo itsessään alkaa melko psykedeelisen lataussivun saattelemana. Mieleen muistuu 80-luvun alun tietyt nettisivustot ajalta, kun animoidut taustat sivuilla oli suurinta hittiä. Toivotaan, että itse pelissä ei tuota lataussivua nähdä, sen verran pahoja flashbackejä nimittäin aiheutti, että oli pakko tarkistaa, olivathan olkatoppaukset kohdillaan ja jaloissa purjehduskengät, ilman sukkia tietenkin.

Kun tuosta alun nostalgia-annoksesta selvisi, tarjolla tuli hyvin askeettinen näkymä. Kirkkaanvihreän värin hallitessa ympäristöä tarkoitus lienee luoda tunnelma, että pelaaja on suuressa avoimessa laatikossa. Jos tuo ei heti selvinnyt, iso teksti ”Toybox” yhdessä laatikon seinässä pitäisi viimeistään toimia ratkaisevana vihjeenä. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että kyseessä ei missään nimessä ole pelin lopullinen versio, vaan nimensä mukaisesti kehitysvaiheessa olevan pelin demo, joten nyt nähdystä ja tässä kirjoitetusta ei voi vetää kovin suoria päätelmiä, miltä tuleva peli näyttää ja mitä se tulee sisältämään. Jotain viitteitä toki demo tarjoilee.Vasen liipaisin

Alkulaatikossa nähdään ensimmäistä kertaa sankaripari Yooka ja Laylee. Paljon muuta ei sitten olekaan näkyvissä. Yhdessä nurkassa sentään on musta hahmo, joka osoittautuu yhdeksi monista, maailmasta löytyvistä ja pelaajaa neuvovista turvallisuusroboteista. Ainakin sillä nimellä demossa olento itseään kutsuu.

Lyhyessä keskustelussa, mikä tapahtuu siis näytön alanurkassa puhekuplassa näkyvän tekstin avulla, annetaan ymmärtää, että kyseinen laatikko on harjoitteluareena 3D-simulaationa. Melko tylsä siis. No onneksi asia ei ihan noin ole, mikä käykin hyvin nopeasti selville, kun laatikon kaksi seinää kaatuu ja paljastaa isomman alueen temmeltää, robotin ihmetellessä taustalla, että mikä bugi nyt iski.

Ei muuta kuin liikkeelle, tähän mennessä ei ole neuvottu kuin yksi liike, hyppy + jysäytys alas. Ensin toimintonäppäin alas ja sitten vasen liipaisin. Hieman eri näppäinyhdistelmä mihin tottunut useimmissa peleissä, mutta sormet löysivät silti yhdistelmän. Kerrottakoon, että toisinpäin painettuna Yooka kääriytyy pallon muotoon ja Laylee potkii vauhtia, jolloin parivaljakko kiitää halki maisemien. Tätä yhdistelmää ei peli itsessään neuvonut, mutta todennäköisesti jokainen sen löytää kun sormet sekoilevat kokeillessa hyppy-jysäys yhdistelmää.Piilossa, mutta näkyvissä

Turvallisuusbotit antavat neuvoja, mutta kaiken kaikkiaan demossa Yookan liikearsenaali on nopeasti opittu ja ainakaan nyt Layleeta ei ohjata erikseen, vaan se on lähinnä koominen lisä roikkumassa Yookan päällä. Tekeminen on maisemassa eteenpäin pääsemistä, mikä ei aina ole ihan yksinkertaista. Kesti hetken, ennen kuin esimerkiksi pidempien etäisyyksien hyppiminen onnistui, kun ei heti ymmärtänyt pitää toimintonäppäintä koko ajan pohjassa, normaalin rämpyttämisen sijaan. Lieneekö sitten nuo itselle poikkeavan tuntuiset ohjainkuviot johtuvan siitä, että peli on tulossa tuttujen alustojen lisäksi myös uudelle Nintendo Switchille, ota ja tiedä.

Tekemistä tarjoaa myös sulkien keräily, sillä sadasta kerätystä sulasta on luvassa palkinto. Sulkia löytyy ripoteltuna sinne tänne, sekä maisemaan jätetyistä arkuista, jotka saa auki käyttämällä voimaa. Sulkien lisäksi löytyy myös yhdenmallisia vihollisia, jotka ovat tosin helppoja nujertaa, eivätkä tunnu mitään todellista vahinkoa tekevän. Muutama kevyt puzzle löytyy, lähinnä vain kamerakulmien testailuun. Uintia voi harrastaa ja hyvällä tuurilla löytää myös piilohuoneita, tosin löytämissäni huoneissa ei kovin ihmeellisiä salaisuuksia ollut.

Demon maisemat eivät juuri yksityiskohtia sisällä: pinnat koostuvat pääasiassa isoista värillistä laatikosta muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Tuntuukin, että suurin tarkoitus nyt on ollut saada palautetta ohjainmekaaniikasta, kameran eri vaihtoehdoista sekä muutamasta kikasta, ja näistä pelissä pyydetäänkin turvallisuusbottien välityksellä kertomaan mielipiteensä Playtonicin foorumilla. Palautetta siis halutaan, lopullisessa pelissä sitten nähdään, mitä on toteutettu ja mitä ei.Aika näyttää

Yleisö on avannut kukkaronsa ja osoittanut kiinnostuksena peliä kohtaan, mutta nyt pelattavaksi saatu demo ei vielä anna suurta vastinetta odotuksille, eikä se liene edes tämän demon tarkoitus. Odotettavissa on 3D-tasohyppely, mutta juuri paljon muuta ei voi vielä päätellä. Kerrottakoon, että pelin demoa testasi myös ala-asteikäinen, ja hänen kommenttinsa demosta oli, että hauskaa oli. Lieneekö tuo nyt kuitenkin se paras arvostelu, minkä Yooka-Laylee voi tässä vaiheessa saada. Katsotaan tilannetta sitten uudelleen 11. huhtikuuta, jolloin pelin on lupailtu saapuvan.


  --Ramtoi

Kommentit

x2v 11 kuukautta sitten

Eikös ole itsestäänselvyys, että tasohyppely peleissä on hyppynappi jota painamalla tyyppi hyppää enemmän?

x2v 11 kuukautta sitten

Kun sitä painetaan pohjassa *

Ramtoi 11 kuukautta sitten

Ei aina. Joissain peleissä kun miellytään kaksoisnäpäytykseen, joissain voidaan käyttää useamman napin yhdistelmää, eli ei aina ole selviö, että hyppy kantaa pitemmälle kun toimintonäppäintä pidetään pohjassa. Onpa pelejä, jotka ei reagoi napin pohjassa pitämiseen, vaan toimivat vain näpäytyksellä.

takaisin